To, da so tudi mafijski šefi samo ljudje (ki jih občasno mučijo napadi panike), je dokazal lik Tonyja Soprana, ki ga je mojstrsko upodobil James Gandolfini in si za svojo igro prislužil številna priznanja. Foto: HBO
To, da so tudi mafijski šefi samo ljudje (ki jih občasno mučijo napadi panike), je dokazal lik Tonyja Soprana, ki ga je mojstrsko upodobil James Gandolfini in si za svojo igro prislužil številna priznanja. Foto: HBO

Hollywood Reporter, ki ga povzemajo pri agenciji Reuters, je vseeo sestavil svoj seznam "top 10", za katerega so se nadaljevanke lahko potegovale, če so premiero doživele leta 1999 ali pozneje (zato, na primer, na seznamu ne boste uzrli slogovno dovršene kultne "ženske" serije Seks v mestu, ki je premiero doživela leto prej, op. a.).

Oglejte si še:
Na obisku pri Sopranovih

Oddaje so ocenjevali glede na njihovo umetniško vrednost in prispevek televizijskemu žanru nasploh, na gledanost in donosnost se tokrat niso ozirali.

Na nekatere še čakamo ...
V spodnjem pregledu vam predstavljamo naj deset (ameriških) TV-serij desetletja po izboru Hollywood Reporterja, predstavitvi vsake prilagamo še uvodno špico, napovednik ali odlomek. Nekatere smo na slovenskih malih zaslonih že videli, na nekatere še čakamo. Številni se znajdejo s pomočjo spleta.

Katere so torej tiste TV-serije, ki so v zadnjem desetletju pustile neizbrisen pečat na ameriški popularni kulturi, nekatere pa dosegle pravi kultni status?

10. Modern Family, ABC, 2009-
Malce tvegano je novo oddajo uvrstiti med najboljše desetletja, tudi po ogledu kakšnega ducata epizod. A pri Modern Family je tveganje zmanjšano zaradi preteklih stvaritev njenih ustvarjalcev, Stevena Levitana in Christopherja Lloyda. V času, ko se večina novih oddaj še išče, ta izstopa kot stalno smešna, dobro producirana in sveže napisana - klasika v nastajanju, skratka.

9. Skrivnostni otok, ABC, 2004-
Deloma pustolovska, deloma grozljiva in deloma znanstvenofantastična serija Izgubljeni otok se uspešno izogiba "predalčkanju" in je razvila edinstveno mitologijo in nenavaden ritem, ki meša zgodbe iz sedanjosti s tistimi iz preteklosti in prihodnosti. Ustvarjalci Jeffrey Lieber, J. J. Abrams in Damon Lindelof so ustvarili eno največjih zasedb na televiziji, vsak izmed likov pa je po svoje fascinanten.
8. 24, Fox, 2001-
Robert Cochran in Joel Surnow sta si serijo zamislila še v času, ko se je teroristični napad razsežnosti tistega na WTC zdel neverjeten. Toda nato se je tisto neverjetno zgodilo in Amerika je ponorela za nepremagljivim agentom Jackom Bauerjem (Kiefer Sutherland) in izjemno napetimi, polnimi akcije in provokativnimi zgodbami. Menda se iz serije uči tudi prava CIA, ustvarjalci imajo izjemen čut za izbor gostujočih igralev, format v "resničnem času" pa je na male zaslone spet prinesel nekaj razburjenja.
7. 30 Rock, Fox, 2006-
Morda gre uspeh serije pripisati temu, da Tina Fey in Lorne Michaels poznata obe strani kamere, razumeta pa tudi norosti, ki se dogajajo, ko družbena kultura trči ob ustvarjalno anarhijo. 30 Rock, TV-oddaja znotraj TV-oddaje včasih napada ravno roko, ki jo hrani, a ji nikoli ne zmanjka tarč za posmeh tako iz poslovnega sveta kot iz zabavne industrije.
6. Mad Men, AMC, 2007-
Matthew Weiner je čas zavrtel za pol stoletja nazaj in ustvaril serijo, ki ponuja svež pogled na poslovno življenje in odnose med spoloma skozi starinska očala. Dogaja se v začetku 60. let v ugledni oglaševalski agenciji in je čudovito napisana stvaritev z močno zasedbo z Jonom Hammom v vlogi direktorja Dona Draperja na čelu. Zabavno je gledati nazaj v preteklost ...
5. Nevarna igra, FX, 2007-
Malo TV-ustvarjalcem je uspelo zaplesti bolj zapletene in presenetljive mreže kot Glennu Kesslerju, Toddu A. Kesslerju in Danielu Zelmanu v Nevarni igri, pravni drami, v kateri ni skoraj nič tako, kot se zdi. Izjemna zasedba z Glenn Close na čelu oživlja ene najbolj dovršenih zapletov, kar jih je kdaj bilo na televiziji.
4. The Shield, FX, 2002-2008
Tako kot je David Chase s Sopranovimi ustvaril novo in vplivno smer za kriminalne serije, je Shawn Ryan presegel ustaljene okvire policijskih dram. The Shield je bil vse, kar nobena policijska serija dotlej ni bila, začenši z antijunakom Vicom Mackeyjem (Michael Chilkis), dobrohotnim, a izjemno pokvarjenim losangeleškim policistom, ki si izmišlja svoja pravila. Moralna spornost je bila prava odskočna deska za trde, resnične in absolutno neverjetne zgodbe.
3. Nikar tako živahno, HBO, 2000-
Iz svojih zaslužkov kot eden ustvarjalcev Seinfelda bi si Larry David (menda je prav on navdihnil nevrotični lik Georgea Costanze) lahko kupil enega Deviških otokov in se upokojil v življenje užitkov in razkošja. A raje je presegel samega sebe s komično serijo, ki se dela norca iz politične korektnosti, še najbolj pa iz Larryja samega. Serija, za katero David napiše le okvirne zaplete, nato pa sledi improvizacija, je iz vzbujanja zgražanja in neuvidevnosti naredila umetnost. Da zvezdniških gostov, ki jih ne manjka v nobeni epizodi, niti ne omenjamo ...
2. Zahodno krilo, NBC, 1999-2006
Ustvarjalec Aaron Sorkin se je zaobljubil, da s to oddajo ni nameraval politike približati množičnemu občinstvu, a zgodilo se je ravno to. Med predvajanjem oddaje so pravo Belo hišo večinoma vodili (neo)konservativci, na televiziji pa je z ameriško vlado upravljala načelna progresivna struja. Ta duhovita in inteligentna serija z odlično zasedbo je zadostila apetitu Američanov po spremembi, v katero so lahko verjeli.
1. Sopranovi, HBO, 1999-2007
Od uvodnega razpravljanja o racah v bazenu Tonyja Soprana do dvoumnega konca, o pomenu katerega se ljubitelji Sopranovih še danes prepirajo (ogledate si ga lahko v priloženem videoposnetku), so Sopranovi postavili nove smernice televizijske drame. Ustvarjalec David Chase je mojstrsko združil temačni, nasilni svet mafijskega šefa Soprana (James Gandolfini) s pravili življenja predmestnega srednjega razreda. Čeprav je bila na mreži HBO na ogled le majhnemu delu ameriškega občinstva, je bila serija vse desetletje glavna tema pogovorov v ameriških pisarnah. Prilagamo še znamenito uvodno špico s pesmijo Woke Up This Morning (ne boste verjeli, britanske) zasedbe Alabama 3.