Prepovedan sadež je najslajši ... Foto: Kos og kaos
Prepovedan sadež je najslajši ... Foto: Kos og kaos

Nosečniško nerganje po navadi ni najbolje sprejeto, saj 'ni lepo, da se pritožuješ glede nečesa, kar velja za najčarobnejšo stvar, kar jih lahko izkusiš'.

Poporodni selfi, kakršnega ne boste videli na Instagramu Kim Kardashian. Foto: Kos og kaos
Seks med nosečnostjo - včasih se človek vpraša, ali je sploh vredno truda, v svojih stripih razmišlja Line Severinsen. Foto: Kos og kaos
Ko je dojenček dovolj star, da sam najde dojko, in se seveda ne ozira na to, ali je trenutek primeren ali ne. Foto: Kos og kaos

Namesto tega imajo "slonje" otečene roke in noge, njihove može skrbi, da bi med seksom poškodovali dojenčka, hkrati pa med izbiranjem imena za otroka ugotavljajo, koliko ljudi jim gre v resnici na živce. Tudi mlade mamice, ki jih upodablja Line, niso podobne angelčkom perila Victoria's Secret, ampak so neprespane, sitne, neobritih nog in imajo trebuhe, prepredene s strijami.

33-letna ilustratorka, animatorka in oblikovalka spletnih strani iz Bergna na Norveškem je leta 2012, ko je bila prvič noseča, namesto dnevnika začela risati strip. Bila je navdušena nad tem, da nosi otroka, hitro je sprejela zaobljube o bolj zdravem življenju in pripravi popolnega gnezdeca za prihod hčerke. A kmalu je začela opažati, da je resnična izkušnja nosečnosti nekaj popolnoma drugačnega od tiste, ki jo prikazujejo mediji.

"Pograbila sem svinčnike in se skozi nosečnost prebila z zvrhano mero humorja in samoironije. Ko sem prvič zagledala svojega dojenčka, pa je bilo vredno vsega! Zdaj imam dva krasna otroka," se spominja Line, ki svoje sličice redno objavlja na svojem blogu in Instagramu Kos og kaos (naslov je težko prevesti, saj nimamo ustrezne besede za norveško "kos", lahko pa bi poskusili z Idilo in kaosom), kjer je hitro nabrala zavidljivo število sledilcev. Nabralo se je dovolj stripov za knjigo, ki bo marca izišla tudi v angleščini. Ob tej priložnosti je za MMC odgovorila na nekaj vprašanj.

V bikini takoj po porodu? Ja, seveda ...
Zakaj je medijsko upodabljanje nosečnosti materinstva in nosečnosti v takšnem neskladju z resničnostjo? "Nosečniško nerganje po navadi ni najbolje sprejeto, saj 'ni lepo, da se pritožuješ glede nečesa, kar velja za najčarobnejšo stvar, kar jih lahko izkusiš'. Saj je res posebna izkušnja, a pomembno je tudi, da spregovorimo o tem, kaj vse doživi ženska v tem času, še posebej zato, ker so pričakovanja glede podobe telesa dandanes tako skregana z resničnostjo. Pričakuje se, denimo, da takoj po porodu shujšaš."

Najbrž kar nekaj krivde za to nosijo zvezdnice, ki že nekaj tednov po porodu naokrog paradirajo v bikinkah ... "Seveda, zvezdnice so se že od nekdaj bahale s svojimi suhimi teleščki že takoj po porodu, a danes je vse skupaj še težje zaradi družbenih medijev. Zdaj lahko slediš neki naključni blogerki, ki bi bila zlahka vaša prijateljica, ki shujša takoj po porodu. Za večino žensk pa je to nedosegljiv ideal."

"Samo, da bo hitro mimo"
"Ko sem zanosila, sem želela biti najboljša različica sebe. Želela sem telovaditi, zdravo jesti. In sem res - prva dva meseca. Potem pa je prišla jutranja slabost, ki je trajala kake tri mesece, pa ni bila samo zjutraj, kot bi pričakoval zaradi njenega imena, trajala je kar cel dan. Bilo je nemogoče, da bi jedla tako zdravo, kot sem želela, kaj šele, da bi se dovolj gibala. In tako se je nadaljevalo. Ko je bilo jutranje slabosti konec, so prišle bolečine v medenici in nenadoma sem si želela, da bi bilo nosečnosti konec kar se da hitro," Line pojasnjuje, kaj je tisto, kar jo je pri "blaženem stanju" najbolj presenetilo.

S starševstvom pa je bilo ravno nasprotno. "Vsi so me svarili, kako težko je, tako da sem se pripravila na najhujše, a dobila sem dva zelo 'skulirana' otroka. Res sta super, doslej je bilo starševstvo pravo nasprotje od kaotičnega življenja, ki sem si ga predstavljala. Se pa kar težko sprijaznim s tem, da ne spita ravno veliko." Kako mama štiriletne Maie in 17-mesečnega Mathiasa najde ravnovesje med materinstvom in delom, smo jo vprašali za konec. "Skušam se odpraviti na delo čim bolj zgodaj, tako da sem lahko zgodaj doma z otrokoma. Dokler sta pokonci, ne delam, ko zaspita, pa spet zaviham rokave. Čez dan delam kot oblikovalka, ki skrbi za dobro uporabniško izkušnjo spletnih strani, kar nima povezave z mojim blogom, zvečer pa ustvarjam svoje stripe."

No, ta hip precej večerov nameni tudi pripravi svoje knjige v angleščini, ki bo sledila norveški izdaji. Nosi naslov I’m So Pregnant — v poskusu prevoda Tako zelo noseča sem.

Nosečniško nerganje po navadi ni najbolje sprejeto, saj 'ni lepo, da se pritožuješ glede nečesa, kar velja za najčarobnejšo stvar, kar jih lahko izkusiš'.