Šan naj bi svojo trgovino Hitler poimenoval po vzdevku, ki so ga dali dedku njegovega poslovnega partnerja, ker
Šan naj bi svojo trgovino Hitler poimenoval po vzdevku, ki so ga dali dedku njegovega poslovnega partnerja, ker "je bil zelo strog". Zatrdil je, da prej ni vedel, kdo je bil Adolf Hitler. Foto: EPA

Trgovino so sredi avgusta odprli v mestu Ahmedabad v indijski zvezni državi Gujarat, na oglasni deski je imela zapisano Hitler, namesto pike pa je nad črko i izrisana svastika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaradi imena so pritiske izvajale tako tamkajšnje oblasti kot tudi judovska skupnost. Zato sva se s poslovnim partnerjem odločila, da spremeniva ime," je povedal lastnik Raješ Šan. "Zadeva nam je prinesla veliko težav, zato bomo v prihodnjih dneh odstranili oglasno desko in si izmislili novo ime," je še dodal Šan.

Kritike so se sicer pojavile že takoj po odprtju, vendar je Šan sprva trdil, da bo ime spremenil le, če mu povrnejo stroške, ki jih je imel z izdelavo logotipa in vizitk, reklamami in vsem drugim, kjer se pojavlja sporna beseda Hitler - skupaj naj bi za vse to odštel dobrih 2.000 evrov.

"Nisem vedel, kdo je bil Hitler"
Šan je trdil, da pred poplavo kritik sploh ni vedel, kdo je bil Adolf Hitler - trgovino naj bi namreč poimenoval po vzdevku, ki so ga dali dedku njegovega poslovnega partnerja, ker "je bil zelo strog", šele po odprtju trgovine pa naj bi izvedel, da je Hitler odgovoren za smrt šestih milijonov ljudi, je povedal.

Kot sicer pojasnjuje tiskovna agencija AFP, Indijci z besedo Hitler pogosto označujejo stroge, avtokratske ljudi. Poleg tega Hitler v nekaterih delih Indije uživa neobičajno veliko spoštovanja, njegova knjiga Mein Kampf pa se v knjigarnah dobro prodaja. Oblasti v indijski zvezni državi Gujarat, v kateri je tudi mesto Ahmedabad, so pred leti celo izdale učbenik, v katerem je Hitler pohvaljen kot nekdo, ki je Nemčiji vrnil "dostojanstvo in prestiž".