Robin van Persie po izjemnem golu z glavo proti Španiji. Obračun s Čilom bo moral zaradi kartonov izpustiti. Foto: Reuters
Robin van Persie po izjemnem golu z glavo proti Španiji. Obračun s Čilom bo moral zaradi kartonov izpustiti. Foto: Reuters
Ruud van Nistelrooy
V Braziliji je tudi že upokojeni napadalec Ruud van Nistelrooy, ki skrbno spremlja nizozemsko reprezentanco. Foto: Reuters

Zadnjič se je to oranžnim na kateri koli mednarodni tekmi zgodilo leta 1996, ko so se na prijateljski tekmi pomerili s Kitajsko. Da gre za res redek dogodek, potrjuje dejstvo, da je od takrat nogometna reprezentanca odigrala že 221 tekem, na katerih je bil v ekipi vedno vsaj en igralec, čigar polno ime vsebuje besedo "van".

In kdo je krivec za to, da se bo ta tradicija prekinila? Nihče drug kot morda prvi nizozemski zvezdnik Robin van Persie, ki je na prejšnjih tekmah proti Španiji in Avstraliji na vsaki "pridelal" po en rumeni karton, kar pomeni, da je kaznovan z eno tekmo prepovedi igranja.

Nizozemski mediji upajo, da ekipe trenerja Louisa van (vidite, še en "van") Gaala zato ne bo doletel kakšen urok. Zadnjič, ko v njihovi enajsterici na svetovnih prvenstvih ni bilo igralca s takšnim priimkom, so oranžni namreč izgubili. To je bilo leta 1994, ko so v skupinskem delu v Orlandu v ZDA izgubili sosedski derbi z Belgijo. Še več, medtem ko je bila nizozemska postava brez "vana", ga je belgijska ekipa imela, in sicer v podobi Frankyja van der Elsta.

Veliko "van-ov"
Besedo "van" pogosto najdemo v nizozemskih priimkih. Spomnite se le, koliko nogometašev, ki imajo v svojih imenih "van", poznate. Marco van Basten, Edwin van der Sar, Giovanni van Bronckhorst in Ruud van Nistelrooy, če omenimo le zvezdnike zadnjih let, če pogledamo še bolj v zgodovino, pa so tu tudi Willem van Hanegem in brata Van der Kerkhof.

Letos sta bila med kandidati selektorja van Gaala za nastop v Braziliji tudi Rafael van der Vaart in Gregory van der Wiel, a sta oba ostala doma - prvi zaradi poškodbe, drugi zaradi slabe forme.