Akcija Ne daj Rusom! je vsaj na spletu videti uspešna. Foto: Facebook
Akcija Ne daj Rusom! je vsaj na spletu videti uspešna. Foto: Facebook
Valerija Novodvorskaja
Fotošopirana fotografija Valerije Novodvorske, ki je izzvala ruski posmeh, a požela tudi ukrajinsko navdušenje. Foto: Twitter

Zakaj bi se omejili na prepoved blagovne menjave z Rusijo, k čemur Ukrajince pozivajo obcestni plakati in oglasi v medijih? "Ne daj Rusom," je slogan skupine žensk, ki so za zgled vzele kontroverzno ukrajinsko opozicijsko voditeljico Valerijo Novodvorsko, ki je med nekim radijskim intervjujem nosila majico s tem napisom, fotografija pa je v le treh dneh zaokrožila po svetovnem spletu.

Izkazalo se je, da je fotografija stara več kot pol leta (nastala je med nekim intervjujem o rusko-ukrajinsko-izraelskih odnosih), napis na majici pa je naknadno dodal nekdo z malce boljšim znanjem photoshopa. Slogan se je med zavednimi Ukrajinkami že prijel, "posvojile" pa so tudi skico rok, sklenjenih v takem položaju, da bi lahko spominjale tudi na vagino.

Simbol gibanja dopolnjuje prvi verz iz pesmi Katerina ukrajinskega pesnika Tarasa Ševčenka: "O, ljubke nedolžne deklice, zaljubite se, a ne v Rusa."

Posmeh Novodvorski ...
Ker Novodvorska velja za bolj obskurno ukrajinsko politično figuro (predvsem zaradi številnih teorij zarote, mnogih precej neverjetnih), so priložnost, da se ji posmehnejo, takoj zagrabili ruski politiki - parlamentarec Robert Šlegel je tako ob fotografiji zlobno čivknil, da je Novodvorska s to fotografija že na začetku "ubila" ves potencial seksbojkota.

... a uspeh društva
Kot rečeno, se je zamisel o bojkotu Rusov med mladimi Ukrajinkami razširila kot požar. Pred dvema dnevoma so ustanovile skupino na Facebooku, ki ima že 1.737 članic in se hitro veča, logo in slogan so dale natisniti na majice, ki se prodajajo kot vroče žemljice, zagotovo pa k temu prispevajo tudi mične Ukrajinke, ki na omenjenem spletnem omrežju pozirajo v njih.

Dekleta so hitro izkoristila pozornost (zahodnega) sveta in začela majice prodajati tudi v tujino - cena za eno, oglašujejo prek Facebooka, je 250 ukrajinskih hrivnij oz. dobrih 16 evrov. Poskrbele pa so tudi za mlajšo generacijo in dale izdelati serijo otroških majic z bolj nevtralnim napisom.