Dijaki so pozdravili googlov avtomobil pred Srednjo šolo Slovenska Bistrica. Foto: Google Street View
Dijaki so pozdravili googlov avtomobil pred Srednjo šolo Slovenska Bistrica. Foto: Google Street View

Ameriški spletni velikan je danes uradno vključil storitev Street View (Ulični pogled) tudi za Slovenijo, s katero so v Googlovih spletnih zemljevidih na voljo 360-stopinjski posnetki mest, cest in znamenitosti. Vendar pa to ni vse, kar so avtomobili s svojimi laserskimi kamerami ujeli v objektiv, medtem ko so vozili po naši deželi.

V Nemčiji so na primer zalotili starejšega moškega v nezavidljivem položaju, ko je gol lezel iz avtomobilskega prtljažnika, na spletu pa je mogoče najti tudi fotografije ljudi, ki urinirajo na ulicah ali pa si vrtajo po nosu.

Bogato zbirko nenavadnih pogledov smo s svojim posebnežem dopolnili tudi v Sloveniji. Neznanec je namreč Googlovim avtomobilom, medtem ko so vozili po slovenskih cestah, pokazal svojo golo zadnjico. Zanimivo pri tem je, da Google pri fotografiranju ulic zagotavlja visoko raven varovanja zasebnosti in še pred objavo fotografij poskrbi za zameglitev obrazov in registrskih tablic, očitno pa ne tudi zadnjic. Seveda pa lahko vsak uporabnik programa ob ogledu ulic sam pritisne na gumb za "prijavo napak" in zahteva dodatno zameglitev.

Poleg posrečenih fofotgrafij pa si je z Uličnim pogledom zanimivo ogledati tudi številne slovenske (in tuje) znamenitosti. Kot je dejala vodja sektorja za turizem pri javni agenciji SPIRIT Slovenija Karmen Novarlič, vse več turistov informacije namreč išče na spletu, zato si lahko z boljšo spletno prisotnostjo obetamo tudi več obiska slovenskih spletnih strani in posledično več rezervacij.

V prihodnosti bo Goole v Ulični pogled vključili tudi nekatera slovenska smučišča, v Kranjski Gori pa bodo po švicarskem vzoru naredili posnetke s snežnih sani.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj slovenskih znamenitosti, kot jih vidite z Uličnim pogledom, ter slavno zadnjico, ki je zdaj že zamegljena.