Ves svet lahko zdaj občuduje stavbo RTV Slovenija. Foto: Google
Ves svet lahko zdaj občuduje stavbo RTV Slovenija. Foto: Google
Predstavniki Googla so predstavili storitev Ulični pogled. Foto: BoBo
Virtualni sprehod po slovenskih ulicah

Globalni spletni velikan je tudi v Sloveniji uvedel svojo storitev Street View (Ulični pogled) za Slovenijo, kar pomeni, da bodo na njegovih spletnih zemljevidih v prihodnje na voljo tudi 360-stopinjske fotografije slovenskih ulic in turističnih znamenitosti.

Slovenija je tako postala 55. država, kjer je na voljo ulični pogled, ki ga je Google s pomočjo prvih zanesenjakov začel razvijati leta 2007.

Svojo storitev so v Sloveniji sicer nameravali uvesti že pred leti oz. so jo najavljali leta 2010, vendar je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar tedaj menila, da takšno snemanje ulic krši slovensko zakonodajo na področju varovanja osebnih podatkov.

Google je namreč s svojo storitvijo, ki omogoča podrobne posnetke z ulic, v številnih državah sprožil precej polemik glede pravice do zasebnosti.

Zato so uvedli določene ukrepe, kot sta zameglitev obrazov in registrskih tablic ter poseben mehanizem, s katerim lahko uporabniki zahtevajo dodatno zameglitev. Za snemanje zasebnih površin pa je potrebno tudi posebno dovoljenje.

Na Googlu tudi Pahorjeva palača
Googlov ulični pogled omogoča posebne predstavitve in tako bosta v Sloveniji v prihodnosti nastala dva projekta. V Kranjski Gori bodo po švicarskem vzoru naredili posnetke s snežnih sani. Predsednik države Borut Pahor pa je privolil, da bodo na voljo tudi posnetki soban slovenske predsedniške palače.

Predstavitve uličnega pogleda se je udeležil tudi slovenski minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je povedal, da bo storitev uporabna tudi v izobraževalnem sistemu, saj bo množica informacij pripomogla, da o nekih stvareh ne bomo le govorili, temveč jih bomo lahko spremljali interaktivno.

Vodja sektorja za turizem pri javni agenciji SPIRIT Slovenija Karmen Novarlič je povedala, da večina ljudi turistične informacije išče na spletu, zato se lahko Slovenija kot turistična destinacija nadeja večjega obiska.

Storitve v slovenščini so pomembne
Slovenski glasnik digitalnih tehnologij Aleš Špetič pa je bil začetka delovanja Googlove nove storitve vesel, ker bodo lahko Slovenci napredne tehnologije uporabljali v slovenščini in v Sloveniji.

"Pomembno je, da so stvari, ki so na voljo v svetu, prišle k nam in da so lokalizirane. Pri tem moramo v prihodnje delati še bolje," je povedal.

Ulični pogled pa je po njegovih besedah eden prvih primerov naslednje generacije lokalizacijskih storitev, nekaj, kar bistveno olajša delo tistim, ki predstavljajo svoje posle in storitve ter proizvode. Ob tem pa je izrazil tudi upanje, da Slovenija ne bo 55. pri uvedbah novih Googlovih storitev, temveč denimo 25.

Virtualni sprehod po slovenskih ulicah