Protesti v Džakarti so prekrižali načrte organizatorjev letošnjega izbora za mis sveta. Foto: EPA
Protesti v Džakarti so prekrižali načrte organizatorjev letošnjega izbora za mis sveta. Foto: EPA
Venšja Ju
28. septembra bo znano, katera lepotica bo nasledila aktualno mis sveta Venšijo Ju. Foto: EPA
Maja Cotić
Maja Cotić pravi, da se lepotice večino časa zadržujejo v hotelu, ampak da so ljudje na Baliju do njih izredno prijazni. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Organizatorji izbora za mis sveta so po protestih muslimanskih nasprotnikov sporočili, da bo finalni izbor namesto v prestolnici Indonezije potekal na Baliju - otoku, kjer prevladuje hinduistična vera. Toda zdaj se je oglasila projektna direktorica programa in produkcije na indonezijskem medijskem konglomeratu MNC, ki skrbi za organizacijo 63. izvedbe izbora za mis sveta, Nana Putra. Sama pravi, da logistično verjetno ni izvedljivo, da bi v tako kratkem času "lepotni cirkus" preselili na Bali.

Pred dnevi smo se o dogajanju na Baliju pogovarjali tudi s slovensko mis Majo Cotič.

Ob tem je poudarila, da so številne razstaviščne dvorane in hotelske sobe že zasedene, saj so že rezervirane za srečanje azijsko-pacifiškega ekonomskega združenja, ki bo na Baliju potekalo prihodnji mesec. Udeležila pa se ga bosta tudi predsednika Združenih držav Amerike Barack Obama in Kitajske Ši Džinping ter številni drugi pomembni svetovni voditelji.

Račun brez krčmarja
"Izbor je imel drugačen program, kar je zahtevalo od nas, da smo že pred časom rezervirali prizorišča, sobe, opremo,"
je poudarila Putra, ki je dodala, da so se organizatorji na izbor pripravljali od leta 2010. "Težko je za nas, da spremenimo toliko stvari naenkrat. Ne moremo vsega spremeniti čez noč," je še poudarila.

Ob tem je dodala, da se indonezijska vlada ob sprejetju odločitve, da se izbor seli na Bali, ni niti posvetovala z organizatorji izbora, kaj šele da bi jih vključila v pogovore, na katerih so v soboto sklenili, da preselijo izbor. Za odločitev so tako kot vsi izvedeli šele med tiskovno konferenco.

Odločen "ne" izhodu v kopalkah
Izbor se je v zadnjih mesecih znašel pod močnimi kritikami, kjer so bili najglasnejši muslimanski nasprotniki. Med njimi je prevladovala skupina skrajnežev, ki je znana po vandalizmu objektov, ki jih vidijo kot grožnjo islamu. Organizatorji so pred njimi morali poklekniti že junija, ko so sklenili, da letošnji izbor mine brez izhoda v kopalkah, saj so radikalne skupine obtožile organizatorje izkoriščanja žensk. Tekmovalke iz 129 držav, med katerimi je tudi Slovenka Maja Cotič, bodo tako le pozirale v kopalkah.

Putra je ob tem zanikala namigovanja, da je izbor nemoralen ali celo "pornografski", kakor so ga označile nekatere radikalne skupine, in izrazila zaskrbljenost, da se vlada uklanja grožnjam.

"Hočemo pokazati svetu, da je Indonezija varna država s prijaznimi ljudmi, in hočemo, da je šov v Indoneziji, ne samo na Baliju," je še dodala Putra in dodala, da bodo organizatorji vložili uradno pritožbo na vlado, v upanju, da se bodo lahko vseeno držali prvotnega načrta.