V Indoneziji so odprli lov na podgane. Foto: Reuters
V Indoneziji so odprli lov na podgane. Foto: Reuters

Odprli so lov na podgane. Oblasti v Džakarti upajo, da bodo s tem z ulic spravili okoli 10 milijonov podgan, ki so predvsem v delih mesta, kjer se kopičijo smeti, in v revnejših barakarskih naseljih.

"Tu je veliko podgan, in to velikih. Za vsako bomo plačali 20.000 rupij (1,5 dolarja)," je povedal namestnik guvernerja Džakarte Saiful Hidajat.

Hidajat sicer ni razložil, kako naj prebivalci lovijo podgane in ali naj bodo mrtve ali žive. "Če je mogoče, prosim, ne uporabljate pušk. Če zgrešite, lahko naboj zadene druge ljudi."

Ujete podgane bodo predali tamkajšnjim uradnikom, ki bodo prebivalce izplačali, živali pa predali sanitarni agenciji, ki bo poskrbela za pokop, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa ni nujno, da bo načrt oblasti v Džakarti deloval. Podoben sistem so uvedli v vietnamski prestolnici Hanoj, ko je bila ta še francoska kolonija. Lovilci podgan so živalim v veliko primerih le odrezali rep, s katerim so prišli po nagrado, živali pa so izpustili na prostost, kjer so se se množile naprej.