Telenovele so v Venezueli, tako kot tudi drugod po Latinski Ameriki, izjemno priljubljene. Foto: Reuters
Telenovele so v Venezueli, tako kot tudi drugod po Latinski Ameriki, izjemno priljubljene. Foto: Reuters
Umorjena Monica Spear (na sredini) je igrala tudi v telenoveli Prepovedana ljubezen, ki jo pri nas vrti POP TV.
Pogreb Monice Spear in njenega britanskega moža, Henryja Thomasa Berryja. Spearova se je prav zaradi nasilja v Venzueli preselila v ZDA, a je bila na začetku leta na dopustu v domovini. Neznani storilci so po spodletelem ropu njo in moža ustrelili v avtu, petletna hčerka pa je preživela. Foto: Reuters

Maduro televizijske žajfnice obtožuje širjenja "antivrednot" med mladimi, češ da poveličujejo nasilje, orožje in mamila. Venezuelski predsednik je sicer lani ostro kritiziral tudi nasilne videoigre in hollywoodski film Spiderman.
Maduro je največjo TV-mrežo v državi, Venevision, obtožil služenja z nasiljem, ker v eni izmed svojih priljubljenih telenovel, De todas maneras Rosa, poveličuje zločin, saj glavna junakinja, psihopatska nekdanja lepotna kraljica, zastrupi lastno mater, da bi prikrila očetovstvo svojega sina.

Alberto Barrera Tyszka, avtor številnih telenovel, je za AP povedal, da televizija zgolj odseva alarmantno raven nasilja v družbi in da bi se moral Maduro poglobiti v vzroke kriminala, ne pa da lobira za omejitve pri telenovelah. "Smešno je za nasilje kriviti nekaj, kar se vrti na televiziji uro ali dve na dan."

Kršenje zakona?
Venezuelski podpredsednik Jorge Arreaza se je sinoči sestal s predstavniki televizijskih mrež in operaterjev, da bi pregledali vsebino, predvajano v najbolj gledanih terminih, ob tem pa operaterje opozoril, da potencialno kršijo zakon iz leta 2004, ki zapoveduje "družbeno odgovoren" program. Obe strani se bosta ponovno sešli čez teden dni, ko naj bi sestavili načrt svojih obveznosti.

Za zdaj še ni jasno, ali bo vlada sprejela ukrepe za omejitev programa ali pa bo za telenovele, ki so po vsej Latinski Ameriki izjemno priljubljene, uvedla strožja pravila.

Analitiki menijo, da je malo verjetno, da bo taka politika "privijanja" TV-mrež zmanjšala visoko stopnjo umorov v Venezueli, ki jo Združeni narodi postavljajo na peto mesto po številu umorov. Ob tem opozarjajo, da bi bilo mogoče Madurovo kampanjo uporabiti tudi kot izgovor za nadaljnje utišanje medijskih kritik vlade.

Večji pritisk po umoru misice
Pritisk na vlado, naj se vendar spusti v obračun s kriminalom v državi, se je še okrepil po nedavnem umoru nekdanje mis Venezuele Monice Spear (sicer, ironično, igralke v telenovelah) in njenega moža pred očmi njune petletne hčerke. Dvojni umor je šokiral Venezuelčane, čeprav so nasilja vajeni. Po zadnjih anketah volivce najbolj skrbijo prav nasilje in umori v državi.

Po navedbah Bricena Leona, predstavnika neodvisne skupine za zbiranje podatkov o nasilju, je bilo lani v Venezueli ubitih več kot 24.000 ljudi, kar pomeni 79 ljudi na 100.000 prebivalcev. Vlada, ki onemogoča dostop do statistik, te podatke zanika in podaja število 39 ubojev na 100.000 ljudi, kar pa je še vedno najvišja stopnja umorov v Južni Ameriki in je kar osemkrat višja od tiste v ZDA.

Leon za visok delež nasilnih smrti krivi razbohotenje nezakonitega strelnega orožja (med 9 in 15 milijoni) in nekaznovanost storilcev. Organizacija World Justice Project s sedežem v Washingtonu je v svoji nedavni raziskavi vladavine prava v 97 državah sveta venezuelski pravosodni sistem uvrstila prav na rep lestvice.