Čarobna Afrika, neizčrpen vir navdiha. Foto: EPA
Čarobna Afrika, neizčrpen vir navdiha. Foto: EPA

Le kdo ni stiskal pesti za Švicarko Corinne Hoffman, da bi ji v daljni Keniji le uspelo zgraditi skupno življenje z njej ljubim masajskim bojevnikom? Kdo ni občudoval poguma raziskovalke Diane Fossey, ki se je v ruandski goščavi bojevala za usodo ogroženih goril?

Smejali smo se bušmanom, ki so si belili glavo s steklenico Coca-Cole, se raznežili ob malem levčku Simbi, jokali ob ljubezenski zgodbi Roberta Redforda in Meryl Streep. Zatiskali smo si oči pred krutimi prizori etničnega, plemenskega in rasnega nasilja, ki je kosilo po afriških mestih in vaseh, k nam pa so ga prinesli filmi, kot sta Hotel Ruanda in Zbogom, Bafana.

Vse prej kot lahko življenje
Vpogled v težavno družinsko prilaganje na življenje v afriški naravi sta nam omogočila veterinarja v televizijskih nanizankah Divji v srcu in Življenje v divjini, ki sta svoji družini pripeljala v Južno Afriko. Lahko ni bilo niti Kim Basinger, ki je z družino prišla iz Italije v Kenijo, Afrika pa ji je nazadnje vzela tisto, kar je imela najraje.

V spodnjih videih smo zbrali 20 odlomkov iz filmskih in televizijskih uspešnic, ki so v naše domove prinesle čudovito afriško floro in favno, čarobno afriško glasbo in pisane domačine. Žal pa tudi temnejšo plat črne celine, ki jo zaznamujejo kruti diktatorji, lakota, revščina, bolezni in divje nasilje nad nedolžnim prebivalstvom.

2. Levji kralj
3. Bela masajka
4. Hotel Ruanda
5. Življenje v divjini
6. Divji v srcu
7. Sanjam o Afriki
8. Moja Afrika
9. Zbogom, Bafana
10. Tsotsie
11. Krvavi diamant
12. Sončeve solze
13. Zadnji škotski kralj
14. Zvesti vrtnar
15. Nikjer v Afriki
16. Bogovi so padli na glavo
17. Belka
18. Afriška kraljica
19. Sneg na Kilimandžaru
20. Rudniki kralja Salomona