Evropski red vitezov vina je pri nas že 25 let. Foto: RTV SLO
Evropski red vitezov vina je pri nas že 25 let. Foto: RTV SLO

Številni radovedni pogledi so na ljubljanskih ulicah spremljali nenavadno povorko. Smo vinski vitezi, častilci vina in borci za mir, pa so mimoidočim pojasnjevali udeleženci, prepričani, da je plemenito vino razlog za radost in prijateljstvo, prijateljstvo pa najzanesljivejša pot k miru.

Tomislav Kovačič, prvi prokonzul konzulata za Slovenijo iz Evropskega reda vitezov vina, je povedal: "Naše načelo je: dvignimo kozarce, položimo orožje."

In Evropski red vitezov vina je pri nas že 25 let, čas torej za jubilejno slovesnost, blagoslov novih konzularnih atributov in izročitev praporja, keliha ter meča - simbola časti - nosilcem: "Ščitim in varujem z zavestjo in razumom vinski viteški red in viteški meč konzulata za Slovenijo." Medse so sprejeli tudi kar nekaj novincev: "Obljubljam, da bom po svojih močeh širil in ščitil sloves našega viteškega napitka in vinsko kulturo." Sledil je viteški pozdrav: "In honorem dei et in honorem vini. (V čast Bogu ... In v čast vinu)."

A če želite postati član, vas morajo najprej povabiti. Miran Vodopivec, konzularni enolog, je pojasnil, kaj je pomembno za viteze: "Za nas so pomembne človeške vrednote, krščanske vrednote."

Zato tudi sporočilo zaščitnika reda novim in starim članom, ki ga je podal Karl Habsburg-Lothringen, zaščitnik evropskega reda vitezov vina: "Naloga skupnosti, kakršna je naša, je prepoznati pozitivne stvari iz preteklosti, jih prilagoditi sedanjosti in ohraniti za prihodnost."

In če je kdo morda ob vsem tem pomislil na spodbujanje k pijančevanju, se moti, pravijo vitezi, ki se zavzemajo za kulturo pitja in opozarjajo na rek, da za pijanost ni krivo vino, temveč tisti, ki ga pije.

Nuša Baranja, TV Slovenija

Povorka konzulov vina v Ljubljani
Povorka konzulov vina v Ljubljani