Za Tošejem niso žalovali le Makedonci, ampak vsa nekdanja Jugoslavija. Foto: EPA
Za Tošejem niso žalovali le Makedonci, ampak vsa nekdanja Jugoslavija. Foto: EPA

V muzeju, ki je zgrajen v obliki križa, bo razstavljenih več kot 350 predmetov iz pevčevega otroštva, najstniških let in glasbene kariere.

Spominsko hišo, ki se razteza na 870 kvadratnih metrih, je financiralo ministrstvo za kulturo. Ministrica Elizabeta Kančevska Milevska je povedala, da monumentalnost zgradbe odseva bogat pevčev opus in njegovo življenjsko filozofijo. S predmeti želijo predstaviti pevčevo človekoljubnost, njegove visoke človeške in glasbene vrednote.

Na odprtju hiše pričakujejo veliko oboževalcev, med povabljenimi naj bi bila tudi kitarist Vlatko Stefanovski in igralec Rade Šerbedžija.

Umrl na vrhuncu glasbene kariere
Spomnimo, Toše Proeski je umrl v prometni nesreči, ki se je oktobra leta 2007 zgodila na avtocesti Zagreb-Lipovac v bližini Nove Gradiške. Avtomobil VW touareg z makedonsko registracijo, v katerem so bili trije ljudje, je trčil v levi zadnji del tovornjaka z italijansko registrsko tablico.

Toše, ki je bil sovoznik, je umrl na kraju nesreče, voznik, 32-letni makedonski državljan Georgi Georgijevski, in sopotnica, 48-letna menedžerka Ljiljana Petrović, pa sta hudo ranjena. Pevec je ob trku spal, obstaja pa sum, da je voznik vozil prehitro ob premajhni varnostni razdalji in da je tudi on zaspal. Ob tragediji je bil star le 26 let.

Pel tudi na Evroviziji
V vrh makedonske glasbene scene se je "pevec z angelskim glasom" prebil leta 2000, njegova priljubljenost pa se je hitro razširila po vseh državah nekdanje Jugoslavije. S koncerti je razveseljeval tudi slovensko občinstvo, z nastopom na Evroviziji leta 2004, ko je za Makedonijo zapel skladbo Life, pa se je predstavil tudi Evropi.