Letos smo si lahko v kinematografih ogledali film, ki ponuja intimen vpogled v zakulisje nastajanja zadnjega Tošejevega albuma. Foto: MMC RTV SLO
Letos smo si lahko v kinematografih ogledali film, ki ponuja intimen vpogled v zakulisje nastajanja zadnjega Tošejevega albuma. Foto: MMC RTV SLO
Toše Proeski
Toše je pokopan v Kruševu, mestu, v katerega se je vedno rad vračal. Foto: Reuters

Nesreča se je zgodila na avtocesti Zagreb-Lipovac v bližini Nove Gradiške. Usodnega dne se je Toše peljal proti Zagrebu, kjer naj bi posnel angleško verzijo ene izmed svojih pesmi.

Avtomobil VW touareg, v katerem so se peljali Toše, menedžerka Ljiljana Petrović in voznik Georgi Georgijevski, je zgodaj zjutraj trčil v levi zadnji del tovornjaka z italijansko registrsko tablico. Pevec je ob trku spal, obstaja pa sum, da je voznik vozil prehitro ob premajhni varnostni razdalji, kar je Georgi na sojenju zanikal. Petrovićeva in Georgijevski sta bila huje poškodovana, 26-letni Toše pa je umrl na kraju nesreče.

V Makedoniji so 17. oktober razglasili za dan žalovanja, predsednik republike pa je na glavem trgu, kot tudi mnogi oboževalci, prižgal svečo v spomin pevcu z angelskim glasom. Vest o tragediji se je prek medijev hitro razširila tudi v tujino.

Angelski glas hitro osvojil občinstvo
Toše Proeski se je rodil 25. januarja leta 1981 v Prilepu. Večino otroštva je preživel v Kruševu, na katerega so ga vezali le lepi spomini in kamor se je tudi pozneje rad vračal. Glasbeno kariero je začel leta 1996. Nekaj let zatem se je prebil v vrh makedonske glasbene scene. Njegova priljubljenost se je hitro razširila po vseh državah nekdanje Jugoslavije. Leta 2004 se je z nastopom na Evrosongu predstavil še Evropi. Istega leta je postal najmlajši Unicefov ambasador dobre volje, njegova pesem Za ovoj svet pa je postala Unicefova himna. Bil je dobrosrčenž in prirejal koncerte v dobrodelne namene, za kar je prejel humanitarno nagrado Matere Tereze. Jeseni 2007 je izšla njegova edina pesem v slovenščini z naslovom Moja, letos pa edini Tošejev album v angleščini. Ogledali smo si lahko tudi istoimenski film The hardest thing, ki nudi vpogledu v zakulisje nastajanja tega albuma.

Prehiter konec
V zadnjem intervjuju je pevec povedal, da ima za prihodnost še veliko načrtov. Žal pa sta se življenje in uspešna glasbena kariera prehitro končala. Na pogrebu v Kruševu je bilo več tisoč žalujočih, med njimi tudi veliko znanih imen, pomembnih politikov in Toševo dekle Andrijana Budimir. Rokometašica je s tožbo dokazala, da sta bila s pevcem par in s tem izničila besede menedžerke Ljiljane, ki je to zanikala. "Angel moj, rad te imam. Pogrešam te, princesa moja," so bile besede, ki jih je Toše namenil svoji Adrijani med zadnjim telefonskim pogovorom.

V spomin na pevca je skupina petnajstih makedonskih ultramaratoncev danes v Novi Gradiški na Hrvaškem začela 1.030 kilometrov dolg tek. Maratonci so začeli tek nekaj po 6. uri zjutraj, njihov prihod v Kruševo pa pričakujejo čez štiri dni. Pred začetkom teka so predstavniki mesta Nova Gradiška in makedonski veleposlanik na Hrvaškem Danče Markovski potrdili, da bodo zgradili spomenik Proeskemu. Drugo obletnico Tošejeve smrti obeležujejo tudi v Makedoniji, kjer se je kljub mrazu ob grobu v Kruševu zbrala množica oboževalcev.