Japonski cesarski par praznuje zlato poroko. Foto: Reuters
Japonski cesarski par praznuje zlato poroko. Foto: Reuters
Leta 1959 se je (takrat prihodnji) japonski cesar Akihito poročil z navadno državljanko Mičiko Šoda, najstarejšo hčerko Hidesabura Šode, predsednika podjetja Nišin.

Ob 50-letnici poroke cesarskega para je bilo v Tokiu več slovesnih dogodkov, osrednji pa je bila čajanka, na katero je cesarski par povabil stoen par od tistih, ki so se prav tako poročili pred 50 leti. Iz vsake izmed 47 japonskih prefektur so zbrali od enega do tri pare.

Spoznala sta se na tenisu v Naganu
Akihito, 125. japonski cesar, se je rodil 23. decembra 1933. Prestol je prevzel leta 1989 in je s 75 leti danes 20. najstarejši svetovni monarh. Hči bogatega trgovca z moko Mičiko je prestolonaslednika Akihita, ki je na cesarski prestol sedel po smrti očeta Hirohita leta 1989, spoznala med igranjem tenisa v mondenem japonskem gorskem letovišču Nagano.

Poročila sta se 10. aprila 1959, Akihito se je moral po lastnih besedah precej truditi, da je Mičiko sprejela njegovo snubitev, večkrat jo je zaprosil kar po telefonu. Po poročnem obredu sta se s kočijo popeljala po tokijskih ulicah, kjer jima je v pozdrav pomahalo pol milijona ljudi.

Cesarica otrokom sama pripravljala malico
V zakonu so se Akihitu in Mičiko rodili trije otroci: leta 1960 prestolonaslednik princ Naruhito, znan tudi pod vzdevkom princ Hiro, leta 1965 princ Akišino (princ Aja) in leta 1969 princesa Sajako (princesa Nori), ki pa se je po poroki s "slehernikom" Jošikijem Kurodo odpovedala nazivu princese ter članstvu v cesarski družini, kot veleva japonski zakon.

Cesarica je otroke vzgajala sama (sama jim je pripravljala tudi šolsko malico!) in tako prekinila tradicijo, po kateri je bila skrb za cesarske otroke v domeni dojilj in varušk. Tudi sicer sta Akihito in Mičiko želela zmanjšati razdaljo med palačo in ljudstvom ter se javnosti želela predstaviti kot "navadna človeka" (v nasprotju s cesarjem Hirohitom, ki je med Japonci užival status polboga in je med drugo svetovno vojno uvedel absolutizem).

A. K.