Angelino so tudi povabili, naj se 3. maja udeleži svečane slovesnosti ob podelitvi nagrade ob imenovanju za častno meščanko. Foto: EPA
Angelino so tudi povabili, naj se 3. maja udeleži svečane slovesnosti ob podelitvi nagrade ob imenovanju za častno meščanko. Foto: EPA
In The Land of Blood and Honey
S filmom V deželi krvi in medu je Angelina Jolie "prispevala k ohranitvi resnice o dogodkih, ki so povezani z vojno v Sarajevu in v BiH-u," pravi sarajevski kantonalni svet. Foto: Imdb/Ken Regan/GK Films

S filmom V deželi krvi in medu je Angelina Jolie "prispevala k ohranitvi resnice o dogodkih, ki so povezani z vojno v Sarajevu in v BiH-u", je v sporočilu za javnost sporočil sarajevski kantonalni svet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sarajevski kanton je 36-letno igralko obenem povabil, naj se 3. maja udeleži svečane slovesnosti ob podelitvi nagrade ob imenovanju za častno meščanko, je še povedal predstavnik tamkajšnjih oblasti. Nagrado podelijo vsako leto zaslužnim tujcem za njihov prispevek pri spodbujanju človečnosti, demokracije in strpnosti.

V Sarajevu z navdušenjem ...
Film V deželi krvi in medu sicer govori o Srbu in Bošnjakinji, ki se zaljubita na predvečer vojne, v kateri se znova srečata, vendar so zdaj njune vloge drugačne, saj se znajdeta na nasprotnih straneh - on je vojak, ona pa ujetnica. Skozi ljubezensko zgodbo prikaže drama emocionalne, moralne in materialne posledice vojne, govori pa tudi o posledicah, ki jih prinaša odsotnost politične volje za posredovanje na območjih spopadov.

Angelini Jolie, ki ji v BiH-u sprva niso dovolili snemanja filma Dežela krvi in medu zaradi mnenja, da je scenarij nespoštljiv do občutkov žrtev nasilja med vojno, so nato lani poleti v Sarajevu na tamkajšnjem filmskem festivalu podelili častno srce Sarajeva, nato pa so jo razglasili še za osebnost leta v BiH-u.

... v Beogradu pa daleč od tega
Po drugi strani pa je film nenaklonjen sprejem doživel tako v srbskih medijih kot med srbskimi filmskimi gledalci, saj so filmu očitali, da Srbe prikazuje kot klavce in posiljevalce - v Beogradu si je premiero filma V deželi krvi in medu, režiserskega prvenca igralke in oskarjevke Angeline Jolie, tako ogledalo manj kot 50 ljudi, nekaj pa jih je kinodvorano zapustilo še pred koncem filma.