Hoffmanu so se pred njegovim stanovanjem poklonili številni oboževalci. Igralec je bil med svojimi kolegi izjemno cenjen in priljubljen. Foto: Reuters
Hoffmanu so se pred njegovim stanovanjem poklonili številni oboževalci. Igralec je bil med svojimi kolegi izjemno cenjen in priljubljen. Foto: Reuters
Policija pred igralčevim stanovanjem v West Villageu. Foto: Reuters
Zadnjič se je Hoffman po rdeči preprogi sprehodil na filmskem festivalu Sundance pred dvema tednoma. V Park Cityju se je predstavljal z dvema novima filmoma: God's Pocket in The Most Wanted Man. Foto: Reuters

Z oskarjem nagrajeni 46-letni Hoffman je umrl v nedeljo, kot kaže, zaradi prevelikega odmerka heroina, saj je imel na roko še pritrjeno iglo. Policija je v njegovem stanovanju našla kar 70 plastičnih vrečk s heroinom (pet od tega praznih), 20 uporabljenih igel in vrsto zdravil na recept.
Hoffman ni skrival, da je v študentskih letih precej zlorabljal vse mogoče prepovedane snovi, a se je razvade otresel in bil 20 let čist. Leta 2012 pa so ga zdravila na recept potegnila nazaj v vrtinec in maja lani je zaradi zasvojenosti odšel na zdravljenje.

V torek zvečer je newyorška policija po prejetem namigu v kitajski četrti prijela tri moške in eno žensko, ki jih sumijo, da so igralca oskrbovali z mamili. V njihovem stanovanju so našli 350 plastičnih kuvert s heroinom. Namig je policiji dal neki uživalec heroina, ki jim je povedal, da sta imela s Hoffmanom istega prekupčevalca in da je igralca pogosto videval v omenjenem stanovanju v kitajski četrti. Hoffman naj bi se pri preprodajalcu oglasil dvakrat tedensko in takrat kupoval večje količine.

Dvignil 1.200 dolarjev
Na dan je prišlo tudi, da je večer pred smrtjo Hoffman na bankomatu nedaleč od svojega doma opravil šest dvigov v skupni vrednosti 1.200 dolarjev. Posnetki varnostnih kamer naj bi potrdili navedbe nekega očividca, da je "zelo prepoten" Hoffman dvignil denar in ga predal dvema moškima - domnevno dobaviteljema mamil.
Policijski obveščevalec je povedal, da je dobaviteljem včasih heroina zmanjkalo, zato so kupovali slabša mamila od posrednika. Tudi Hoffman naj bi pogosto kupoval ta manj kakovosten, poceni heroin.

Medtem Hoffmanova življenjska sopotnica, kostumografinja Mimi O'Connell, ureja vse za pogreb in spominsko slovesnost. Paru so se v 14-letni zvezi rodili trije otroci, stari 10, sedem in pet let, a je Hoffmana O'Connellova po mesecih rotenj, naj gre po pomoč, novembra vrgla ven iz družinske hiše na Manhattnu, ker ni hotela, da ga otroci vidijo v takem stanju.
Hoffman je takrat najel stanovanje tri ulice stran, kjer je nazadnje tudi umrl. Na dan smrti naj bi doma pobral otroke, a ker se ni pojavil, je O'Connellova prosila skupnega prijatelja, scenarista Davida Katza, naj preveri, ali je vse v redu.

Zvezdniki prišli izrazit sožalje
Pri O'Connellovi so se v zadnjih dneh oglasili številni zvezdniki, Hoffmanovi soigralci, ki so ji ponudili svojo oporo in tolažbo. Paparaci so tako v svoje objektive ujeli Cate Blanchett, ki je s Hoffmanom igrala v Nadarjenem gospodu Ripleyju in je otrokom prinesla dve vreči igrač. Prav tako sta se pri družini oglasila Paul Thomas Anderson, režiser filmov Gospodar in Magnolija, v katerih je igral Hoffman, in soigralec iz Gospodarja, Joaquin Phoenix.
Prišli so tudi Justin Theroux, Ethan Hawke, Bobby Cannavale in drugi. V igralskih krogih je Hoffman veljal za ikono, vzornika številnih, pri tem pa je ostajal skromen in topel, vedo povedati njegovi sodelavci.
K svojim vnukom je prišla tudi Hoffmanova mati Marilyn O'Connor, ki si je bila s sinom izjemno blizu - on ji je celo posvetil oskarja, ki ga je prejel leta 2005 za glavno vlogo v Capoteju.