Jason Russell si je za cilj zadal 'narediti Konyja slavnega' in tako vzbuditi pozornost mednarodne skupnosti, da zloglasnega 'afriškega klavca' končno pripelje pred roko pravice. Foto: Reuters
Jason Russell si je za cilj zadal 'narediti Konyja slavnega' in tako vzbuditi pozornost mednarodne skupnosti, da zloglasnega 'afriškega klavca' končno pripelje pred roko pravice. Foto: Reuters
Posnetki Russllovih ekscesov sredi San Diega. Foto: Youtube

33-letnega Russlla so prijeli v četrtek zjutraj, potem ko so ga našli oblečenega le v spodnje perilo, ko je masturbiral in vandalsko uničeval avtomobile.
Policija je prejela prijavo, da na prometnem križišču "poplesava nek moški v minimalkah, očitno pod vplivom nečesa". Moški je oviral promet, kričal nepovezane povedi, nazadnje pa si slekel spodnjice in začel masturbirati.
"Policisti so prišli do zaključka, da je iracionalno in bizarno obnašanje moškega bolj zdravstvene narave," je sporočila predstavnica sandieške policije.
Spletni fenomen
Russllov polurni film, ki so ga za svojega nemudoma vzeli tudi številni zvezdniki, si je za tarčo izbral Josepha Konyja, zloglasnega vodjo ugandske uporniške vojske LRA, obtoženega, da je v 26 letih ugrabil več kot 30.000 otrok, deklice prisilil v spolno suženjstvo, dečke pa izuril za otroške vojake.
Video KONY 2012 je v dveh tednih pritegnil kar 80 milijonov ogledov in zbral 5 milijonov dolarjev.

A Russlova dobrodelna organizacija Invisible Children, ki stoji za projektom, je bila deležna tudi ostrih kritik zaradi sporočila filma, svojih metod in finančne netransparentnosti. Russell je na vse kritike skušal odgovoriti v vrsti intervjujev.
V ponedeljek je bila organizacija prisiljena posneti 10-minutni video, v katerem odgovarja na vprašanja kritikov. V četrtek pa so ugandske nevladne organizacije odpovedale vrsto načrtovanih projekcij filma, potem ko je gledalce v mestu Lira na severu države tako zelo razburilo sporočilo filma ("Naredimo Konyja slavnega!"), da so začeli metati kamenje.
Izčrpan, dehidriran, podhranjen
Ben Keesey, direktor organizacije, je v izjavi dejal, da so Russlla "včeraj žal hospitalizirali zaradi izčrpanosti, dehidracije in podhranjenosti". "Zdaj je že deležen zdravniške pomoči in je skoncentriran na okrevanje. Zadnja dva tedna sta terjala hud čustven davek od vseh nas, še posebej od Jasona, in to je včeraj udarilo ven v tem nesrečnem incidentu," je rekel Keesey.
"Jasonova strast in njegovo delo sta pomagala tolikim, in povsem obupani smo, da ga vidimo v takem stanju. Vedno bomo ljubili in podpirali Jasona, vas pa prosimo, da v tem težkem času spoštujete zasebnost njegove družine," zaključuje izjava. Russell naj bi do nedelje ostal na opazovanju v psihiatrični bolnišnici.
Spodaj si lahko ogledate polurni video KONY 2012.