Bo Joseph Kony res ujet še letos? Vodjo LRA-ja ugandske čete neuspešno lovijo že dve desetletji, zdaj so jim na pomoč priskočile še ameriške specialne enote. Foto: EPA
Bo Joseph Kony res ujet še letos? Vodjo LRA-ja ugandske čete neuspešno lovijo že dve desetletji, zdaj so jim na pomoč priskočile še ameriške specialne enote. Foto: EPA

Film organizacije Nevidni otroci (Invisible Children), v središču katerega so vojaki-otroci, je pritegnil izjemno pozornost ameriške javnosti. Na film so opozorili zvezdniki, kot sta P Diddy in Rihanna, na Twitterju sta bila #stopkony in #kony2012 vodilna trenda zadnjih dveh dni. Posledica - milijoni ogledov in izjemna medijska pozornost.

Cilja aktivistov sta aretacija Johna Konyja in razbitje njegove Gospodove uporniške vojske, ki že več kot 20 let ustrahuje ljudi, ki živijo na okoli 100.000 kvadratnih kilometrov prostranem džungelskem območju Ugande, Srednjeafriške republike, DR Konga in Južnega Sudana. Konyju grozi obtožnica za zločine proti človečnosti, za njim pa je oktobra lani vojake poslal tudi predsednik ZDA Barack Obama. Konyjeva LRA je leta 2006 zapustila severno Ugando, prek Sudana in Konga pa se je preselila v Srednjoafriško republiko, kjer naj bi zdaj štela le še dobrih sto vojakov.

Uspeh prinesel tudi kritike
Video želi ozavestiti svetovno javnost, ki naj bi stopnjevala pritisk na oblasti, da še letos končno ujamejo "nevidnega preroka s krvavimi rokami". A velika pozornost je prinesla organizaciji "Invisible Children" tudi težave. Zavzeti blogerji so hitro ugotovili, da je organizacija v ZDA ne uživa velikega zaupanja humanitarnih in vladnih organizacij.

Charity Navigator, ki nadzoruje različne človekoljubne organizacije, je Invisible Children označila le z dvema od štirih zvezdic, ker so za svoj namen porabili manj kot tretjino denarja in je šla večina za plače osebja, potne stroške in snemanje propagandnih filmov.

Ugledna revija Foreign Affairs je ob analizi Obamovega ukaza o vojaškem lovu na Konyja izpostavila Invisible Children kot del aktivistov, ki "prirejajo dejstva zaradi strateških namenov". Na kritike se je organizacija odzvala s komentarjem, da so kratkovidne, hkrati pa je na svoji spletni strani objavila obsežen in podroben odgovor na vrsto obtožb.

Video: Kony 2012, Invisible Children