Zgoraj: Jeff Buckley, spodaj: četverica kandidatov za filmsko različico pokojnega glasbenika. Foto:
Zgoraj: Jeff Buckley, spodaj: četverica kandidatov za filmsko različico pokojnega glasbenika. Foto:
Francova (spodaj) podobnost z Buckleyjem (zgoraj) je naravnost osupljiva.
Robert Pattinson je zaslovel dobesedno čez noč, ko se je pojavil v lanskoletnem hitu Somrak.

Prve bojne linije zasedata dva izmed najbolj vročih zvezdnikov ta hip - Robert Pattinson, 23-letni Britanec, za katerim po megahitu Somrak vzdihujejo vse najstnice, in James Franco, 31-letni talentirani, Buckleyju na las podoben, Američan.



Minus? Njegov igralski talent ni ravno navdušujoč, poleg tega pa je glede na slog Buckleyjeve intimne glasbe in njegove nepretenciozne osebnosti morda neprimerno, da ga upodobi megazvezdnik in tako "zaduši" zgodbo o Buckleyju.


Oboževalci Buckleyja za Franca
Oboževalci glasbenika, ki je pri 30 letih utonil v Misisipiju, njegova predelava Leonard Cohenove Hallellujah pa še danes zaseda prva mesta glasbenih lestvic, bi precej raje v vlogi videli Franca.

Ta velja za enega največjih mladih upov, zlati globus mu je prinesla vloga Jamesa Deana, odmevna pa je bila tudi njegova vloga ljubimca Seana Penna v Milku. Minus? Ni glasbenik in še nikdar ga nismo dejansko slišali peti.

Tik za njima je v igri še 37-letni Jared Leto - leta, ko so za njim (oz. za Jordanom Catalanom iz kultne serije My So Called Life) norele horde najstnic, so sicer že mimo, a Leto se zdaj bolj posveča glasbeni karieri (v precej uspešni skupini 30 Seconds to Mars), kar bi mu nedvomno pomagalo pri vlogi.

Vlogo hotel tudi Pitt
Še četrti lepotec, ki se poteguje za vlogo Buckleyja, pa je 35-letni James Marsden. Marsdena, ki se glasbeno udejstvuje bolj v country vodah, smo najprej spoznali v seriji Družinski hlevček, nato pa je bil del zasedbe Možje X in protagonist romance s Katherine Heigl Vedno družica, nikdar nevesta.

Buckleyjeva mati Mary Guibert je dolgo zavračala snemanje filma - odločen ne je dala celo samemu Bradu Pittu, velikemu oboževalcu Buckleyja, ki si ga je zagrizeno želel upodobiti na velikem platnu. A zdaj naj bi končno popustila, scenarij pa je v delu.

"Kdor koli dobi vlogo, bo potreboval veliko samodiscipline, ker ne bo mogel tega ponarediti. Potreboval bo fenomenalne veščine," napoveduje Guibertova.

K. S.