Bode Miller se še ni izrekel glede nadaljevanja smučarske kariere. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bode Miller se še ni izrekel glede nadaljevanja smučarske kariere. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pričetek dirke je v Covent Gardnu v Londonu. Foto: Wikipedia

Tekma se bo začela v četrtek, 26. maja, del dirke pa bo tekel tudi čez Slovenijo, čeprav pri nas postanka ni (je pa v Benetkah in v Zagrebu).
"Nimam pojma, kaj pričakovati, vem samo, da bo dobra izkušnja," je za Skiracing povedal 34-letni Miller, "Vedno mi je bil všeč ta model avtodirk - tako edinstven je."

Gumball 3000 je bil sprva le spletna zadeva družbe prijateljev, ki so dirkali čez Evropo, leta 1999 pa se je razvil v znamko svetovnega življenjskega sloga in samo lani se je dogodka udeležilo prek milijon ljudi. Letos se bo več kot 100 avtomobilov iz britanske prestolnice podalo na 4.800 kilometrov dolgo popotovanje prek 10 držav v sedmih dnevih.
Od Hasselhoffa do Reggieja Busha
Pri Gumballu gre v isti meri za prirejena vozila za reli, kot za to, kdo jih vozi. Letos najdemo tako med udeleženci NFL-zvezdnika Reggie Bush in Cody Glenn, hiphoperko EVE in igralca Davida Hasselhoffa, ki je zaslovel prav z vožnjo dirkalnika v prilubljeni TV-seriji iz 80. let Vitez za volanom (Knight Rider). "Nedvomno bo zabavno dirkati, a zanimivo bo tudi opazovati preostale avtomobile," je povedal Miller, ki med postojankami na svetovnem pokalu v smučanju vozi audi RS6.

Med dirko bodo zaprli številne ceste in mestna jedra po trasi, ki vključuje Pariz, Barcelono, Monte Carlo, Milano, Benetke, Zagreb, Beograd in Sofijo, preden bodo prečkali ciljno črto v Carigradu 1. junija.
Za Millerja je šlo pri udeležbi na dirki v celoti za tajming. Začelo se je kot pogovor z norveškim smučarskim kolegom Leifom Kristianom Haugnom in se razraslo v vse bolj realno možnost po treningu z Olssonom in njegovim bratom Hansom (alpskim smučarjem) lani poleti v Novi Zelandiji. "Tako Jon kot njegov brat smučata na Headu in sta v zadnjih nekaj letih uporabila nekaj mojih parov smuči," razlaga Miller. "In tako smo lani na Novi Zelandiji začeli pogovor. Jon je že tekmoval na Gumballu in je res navdušen. Navadno bi bila to ena od tistih stvari, za katere rečete, da jih boste naredili, pa se preprosto ne izide. Tokrat se je pač izšlo."

Poleg športnikov in zvezdnikov Gumball privabi tudi šejke, podjetnike in spletne miljarderje, ki vozijo luksuzna vozila Audija, Ferrarija, Lamborghinija, Rolls Roycea, Bentleyja, Aston Martina in Porscheja. Na letošnji dirki bo tudi prek 20 ekoloških in konceptualnih električnih avtomobilov.
Gumball se neuradno začenja danes z veliko zabavo, vozila pa bodo štartala iz londonskega Covent Gardena.
Razpored Gumball 3000:
25. maj: zabava ob začetku
26. maj: London (VB), start
26. maj: Pariz (Francija)
27. maj: Barcelona (Španija)
28. maj: Monako - F1
29. maj: Monako - F1
30. maj: Benetke (Italija)
31. maj: Zagreb (Hrvaška)
31. maj: Beograd (Srbija)
1. junij: Sofija (Bolgarija)
1. junij: Carigrad (Turčija)