Po dolgem času se spet objemata v javnosti. Foto: AP
Po dolgem času se spet objemata v javnosti. Foto: AP
Frances Bean Cobain, Courtney Love in Brett Morgen so osrednji 'krivci' za prvi avtorizirani dokumentarec o pokojnem frontmanu Nirvane Kurt Cobain: Montage of Heck. Foto: AP
Sredi 90. je mala Frances mamo redno spremljala na sodišče. Foto: AP

Vdova Kurta Cobaina se je leta 2008 z režiserjem Brettom Morgenom povezala glede prvega avtoriziranega dokumentarca o frontmanu Nirvane, od katerega smrti je lani minilo 20 let. Navdušil jo je namreč Morgenov portret legendarnega producenta Roberta Evansa The Kid Stays in the Picture.

Montage of Heck, film za Frances
A stvari se niso začele zares dogajati, dokler k projektu ni pristopila še Frances v vlogi izvršne producentke in zdaj je na festivalu Sundance premiero doživel dokumentarni film Kurt Cobain: Montage of Heck.

Kot je o 22-letni rockdedinji povedal Morgen, z njim deli vizijo o tem, kakšen film naj bi to bil, in je bila nekakšno "lepilo" projekta. "Ona je razlog, da smo tukaj. Vsi, povezani s filmom in Nirvano, smo želeli to narediti za Frances. To je film zanjo."

Frances Bean Cobain - njena botra sta Michael Stipe, nekdanji frontman R.E.M., in igralka Drew Barrymore - je bila na dan, ko si je njen oče vzel življenje, stara komaj leto in pol. Že v času, ko je bila Courtney Love noseča, so se pojavljale govorice, da rockerica jemlje heroin, pozneje je takšne trditve vodja zasedbe Hole tudi sama potrdila. Takoj po dekličinem rojstvu se je v primer vpletla socialna služba in po daljši sodni bitki sta Kurt in Courtney vseeno obdržala deklico v svoji oskrbi.

Leta 2003 so Courtney hčerko zaradi težav z mamili (bila je aretirana) odvzeli in jo dali v oskrbo babici, Cobainovi mami. Skrbništvo je Love spet dobila leta 2005. Štiri leta pozneje sta postali Francesini skrbnici babica in teta, sodnik pa je Courtney naložil prepoved približevanja hčerki zaradi že omenjenih težav z mamili in pričanj o družinskem nasilju.

Hči odloča o Cobainovi zapuščini
18. avgusta 2010, ko je dopolnila 18 let, je Frances Bean Cobain podedovala 37 odstotkov premoženja svojega pokojnega očeta. Od tistega trenutka je ona, nič več Courtney Love, skrbnica imena in podobe nekdanjega frontmana Nirvane. Kmalu po tem si je občasna nadobudna umetnica in občasna manekenka kupila vilo v zahodnem Hollywoodu, kjer živita z zaročencem Isaiahom Silvo.

Da sta zakopali bojno sekiro, sta Courtney in Frances dokazali na rdeči preprogi pred premiero filma, kjer sta se pred objektivi prisrčno objemali.