Glasbenik se je s tragično smrtjo poslovil leta 2009. Foto: Reuters
Glasbenik se je s tragično smrtjo poslovil leta 2009. Foto: Reuters

Založba je od ustanovitve zastopala glasbenike, kot so The Beatles, Leonard Cohen in Bob Dylan, Michael Jackson pa je polovični lastnik od leta 1995.

"Ko se je Sony pred 21 leti povezal z Jacksonom, smo vsi vedeli, da ima to podjetje neverjeten potencial," je v izjavi dejal Michael Lynton, izvršni direktor Sony Entertainmenta.

Zapuščino Michaela Jacksona vodita John Branca in John McClain. Na začetku sta upala, da bosta postala 100-odstotna lastnika in se povezala z novim poslovnim partnerjem, toda cena, ki jo je ponudil Sony, je vseeno zmagala. Pogodbo so že začeli sestavljati, uraden odkup pa naj bi se zgodil šele ob koncu letošnjega leta ali na začetku leta 2017.

Dediči še vedno aktivno sodelujejo v glasbeni industriji. Lastijo si namreč 10% delež britanske založbe EMI Music Publishing in avtorske pravice uspešnic, kot so Billie Jean, Beat it in Black or White.

Dogovor s Sonyjem se je pojavil ravno v času, ko se založbe spopadajo s prehodom na predvajanje glasbe prek platform, kot sta Spotify in Apple Music. "Ta pridobitev bo Sonyju omogočila hitro prilagoditev spremembam v glasbeni industriji, hkrati pa bo to odlična priložnost, da ostanemo vodilni v industriji in odlično zavetje za glasbenike," je dodal Lynton.