Elizabeta II. je bila nedavno po petih mesecih znova v javnosti, na slovesnosti v spomin na princa Filipa. Foto: EPA
Elizabeta II. je bila nedavno po petih mesecih znova v javnosti, na slovesnosti v spomin na princa Filipa. Foto: EPA

Britanska monarhinja se je s koronavirusom okužila februarja. Buckinghamska palača je takrat sporočila, da ima "simptome, podobne prehladu". Nekatere obveznosti je takrat odpovedala, nekatere pa opravila iz izolacije.

Pred dnevi se je po videopovezavi pogovarjala z zdravniki, drugimi zdravstvenimi delavci in bolniki v londonski bolnišnici Royal London Hospital, kjer bodo odprli tudi krilo bolnišnice, poimenovano po njej. V pogovoru z Asefom Hussainom, ki je bil med tistimi, ki so morali zaradi covida poiskati zdravniško pomoč, je kraljica dejala: "Virus povzroči, da se počutimo zelo utrujene in izmučene, kajne? Ta grozna pandemija. Posledice res niso prijetne."

Hussein je zaradi covida-19 izgubil brata in očeta, tudi sam je bil priključen na ventilator, v bolnišnici pa je preživel kar sedem tednov.

Kraljica je v pogovoru z njim po poročanju Guardiana izrazila tudi sočutje do vseh bolnikov, ki zaradi pandemije dolgo časa niso mogli videti sorodnikov in prijateljev. "Tako dolgo biti sam je res težko," je dodala. Ob tem se je zahvalila vsem, ki so sodelovali pri gradnji in opremljanju novega krila bolnišnice.

95-letna kraljica je v zadnjih mesecih močno zmanjšala število dogodkov, na katerih se pojavi, ne bo je niti na slavju ob velikem četrtku, kjer jo bosta zastopala princ Charles in njegova žena Camilla, vojvodinja Cornwallska. Predstavniki dvora sicer zatrjujejo, da kraljica nima večjih težav z zdravjem, da pa se težko premika.