Angelina Jolie in Brad Pitt sta skupaj stopila na rdečo preprogo ob premieri Bradovega novega filma World War Z. Foto: EPA
Angelina Jolie in Brad Pitt sta skupaj stopila na rdečo preprogo ob premieri Bradovega novega filma World War Z. Foto: EPA
Angelina Jolie in Brad Pitt
Angelina je na rdeči preprogi stala prvič po razkritju novice o dvojni mastektomiji. Foto: EPA

Angelina se je namreč udeležila londonske premiere filma World War Z, v katerem nastopa njen življenjski sopotnik Brad Pitt, ki jo je spremljal tudi na rdeči preprogi.

Slavni par se je odločil za črno barvo - Angie je izbrala dolgo črno obleko z naramnicami, ki je bila na trebuhu prosojna, na oprsju pa debelo prepletena, Brad pa je bil v črno odet od glave do peta. Suknjič, hlače, majica, čevlji, očala - vse je bilo črno, za kontrast so poskrbeli le spuščeni svetli lasje, ki so mu padali na ramena. Sproščeno sta pozirala fotografom in si vzela čas tudi za oboževalce, ki so podrobno preučevali predvsem Angelino in se spraševali, ali je travmatičen poseg pustil kakšne posledice.

A 37-letna igralka je sredi Londona naravnost žarela, obraz ji je krasil širok nasmeh, z Bradom pa sta se ves čas nasmihala drug drugemu, se držala za roke ali pa se objemala.

Rak dojk je bil usoden za njeno mater
Sredi maja smo poročali, da je zvezdnica razkrila, da si je dala odstraniti obe dojki, da bi tako zmanjšala tveganje, da bi zbolela za rakom, ki je bil usoden tudi za njeno mater Marcheline Bertrand. Angelina je v časopisu New York Times objavila članek z naslovom My Medical Choice (Moja zdravstvena odločitev), v katerem je opisala razloge, ki so jo privedli do te težke odločitve.

Zdravniki so odkrili, da nosi gen BRCA1, ki močno poveča možnost obolelosti za rakom na dojkah in jajčnikih. Povedano drugače, po zdravniški oceni je bila 37-letna igralka in humanitarka izpostavljena 87-odstotnemu tveganju, da zboli za to boleznijo na prsih, izpostavljena pa je bila tudi 50-odstotnemu tveganju za raka na jajčnikih.

Pohvale in kritike
"Ko sem se sprijaznila, da je to moja resničnost, sem se odločila, da bom dejavna in na čim nižjo stopnjo zmanjšala to tveganje. Zato sem prestala dvojno odstranitev prsi," je zapisala. Ves postopek se je začel februarja in je trajal tri mesece, Joliejeva pa je v članku podrobno in zelo odkrito opisala vso izkušnjo. Igralki so najprej odstranili bradavice, nato dojke, konec aprila pa so ji opravili še rekonstrukcijo, s katero je dobila umetne prsi.

Joliejeva je s svojo odločitvijo sprožila vihar po vsem svetu. Večina je njeno potezo označila kot pogumno, številni strokovnjaki so se ji zahvalili in poudarili, da je s svojo potezo za preventivo naredila več, kot bi si lahko mislili, a znašla se je tudi pod plazom ostrih kritik.