'Zdaj mojim otrokom ni treba skrbeti, da bodo zaradi raka izgubili mamico,' je zapisala Angelina. Na fotografiji so štirje izmed njenih šestih otrok - Maddox, Zahara, Pax Thien in Shiloh. Foto: Reuters
'Zdaj mojim otrokom ni treba skrbeti, da bodo zaradi raka izgubili mamico,' je zapisala Angelina. Na fotografiji so štirje izmed njenih šestih otrok - Maddox, Zahara, Pax Thien in Shiloh. Foto: Reuters
Angelina Jolie in Marcheline Bertrand
Angelina na fotografiji z materjo Marcheline Bertrand, ki je leta 2007 umrla zaradi raka na jajčnikih. Stara je bila komaj 56 let. Foto: Reuters
Angelina Jolie in Brad Pitt
Zaradi operacij je zavrnila ponudbo za snemanje nadaljevanja akcijskega filma Salt. Foto: Reuters

37-letna igralka, režiserka in humanitarka je osupnila svet s pismom, v katerem je javnosti razkrila, da se je zaradi 87-odstotnega tveganja, da zboli za rakom na dojkah, ki je bil usoden tudi za njeno mater, odločila za operacijo, s katero so ji odstranili prsi. Kmalu pa bo šla znova pod nož, saj ji bodo iz istega razloga, torej zaradi preprečitve, da dobi raka, odstranili še jajčnike, saj so ji zdravniki napovedali 50 odstotkov možnosti za to bolezen.

V pismu je poudarila, da je želela s takšno odkritostjo opozoriti ženske po vsem svetu, da imajo vedno možnost izbire in naj bodo dejavne v preprečevanju te zahrbtne bolezni.

"Pričakovala je, da se bo počutila dobro"
Zgodba se je v hipu znašla na prvih straneh medijev, Angelinino potezo so številni opisali kot izjemno junaško dejanje. Zdravnica Kristi Funk je razkrila nekaj podrobnosti trimesečnega procesa operacij, med katerim so igralki najprej odstranili bradavice, nato dojke, konec aprila pa ji opravili še rekonstrukcijo, s katero je dobila umetne prsi.

Funkova je poudarila, da je bilo bistveno, da je Angelina po telesno in psihično napornih dneh "pričakovala, da se bo počutila dobro in da bo takoj nadaljevala svoje obveznosti". "Četrti dan po mastektomiji sem jo obiskala na domu. Prekipevala je od energije, stene v hiši so bile prekrite z besedami in zamislimi za nov projekt, ki ga bo režirala. In medtem ko je nasmejana razlagala, kaj pripravlja, ji je s prsi viselo šest cevk, ki so bile pritrjene na elastični trak okoli pasu. Naslednji dan smo začeli rekonstrukcijo prsi in ji namestili vsadke. Neverjetna je bila," se spominja.

Skozi hude čase ji je ob strani ves čas stal njen partner Brad Pitt, ki se je po Angelininem pismu tudi sam oglasil. Kot je dejal 49-letni igralec, se mu zdi njena odločitev, tako kot tudi enake odločitve drugih, njej podobnih žensk, "povsem junaška". Zahvalil se je še zdravniškemu osebju za vso skrb in dodal, da si za Angelino želi le, da bi "imela dolgo in zdravo življenje, z menoj in z najinimi otroki". "To je srečen dan za našo družino," je dodal.

Niti njen oče ni vedel ničesar
Oglasil se je tudi igralkin oče, prav tako znani igralec Jon Voight, za katerega je bil ves zdravniški postopek popolna skrivnost. Dejal je, da je hčer, s katero se je po desetletnem sporu pobotal leta 2011, videl dva dni pred njenim razkritjem, a mu ni omenila ničesar. "Ljubezni in spoštovanja, ki ju čutim do svoje hčerke, se ne da opisati z besedami. Ko je razkrila svojo bolečo izkušnjo, sem bil presenečen kot vsi drugi, obenem pa ganjen zaradi njenega poguma in dojemanja tega, kar se ji je zgodilo. Angelina je izjemen človek, navdihuje številne ljudi."

Joliejeva tudi med operacijami ni poznala predaha, saj je potovala po svetu in opravljala dobrodelno delo. Marca, ko je bila sredi postopka, je obiskala begunce v Demokratični republiki Kongo, s čimer je želela opozoriti na množična posilstva na nemirnih območjih. Tam jo je spremljal britanski zunanji minister William Hague, ki se spominja, da ni z ničimer pokazala, s kakšno preizkušnjo se spoprijema v zasebnem življenju. "Menim, da je izredno pogumna dama. Ne samo, da ne pozna predaha, ima moč, da je o odstranitvi dojk spregovorila naglas," je dejal.

Za to, da je odkrito spregovorila o nevarnostih raka za ženske, in opozorila, da je treba biti dejaven, so se ji zahvalili tudi zdravniki, ki so prepričani, da je s to potezo naredila ogromno, morda več kot vse njihovo pozivanje k preventivi.

Poroka nekje v tretjem svetu?
Po tako hudi preizkušnji pa naj bi menda v kratkem (tokrat pa res!) Angelina Jolie in Brad Pitt svojo ljubezen kronala s poroko. Kot poročajo ameriški mediji, naj bi se zgodila "raje prej kot pozneje". Par se je sicer zaročil leta 2011, ko je Pitt svoji izvoljenki podaril 500.000 dolarjev vreden diamantni prstan, pred kratkim pa je dejal, da želita zelo skromno poroko. "Vse bo zelo preprosto, prišla bo samo družina. Ključna beseda je preprosto."

Pojavljajo se tudi že namigi o najverjetnejši lokaciji. Menda se "dan d" ne bo zgodil v Franciji, kjer imata ogromno posestvo Chateau Mirval, saj naj bi bila velika Angelinina želja, da se poročita nekje v tretjem svetu. "Bosna in Hercegovina, Haiti, Kambodža ... S poroko v takšni državi bi Angelina opozorila tudi na človekoljubne težave v regiji. Ne zna ločiti humanitarnega dela in zasebnega življenja, takšna pač je," je dejal neimenovani vir.