Ameriški predsednik Barack Obama je v spremstvu svojih dveh hčera letos pomilostil purana iz Minnesote. Foto: EPA
Ameriški predsednik Barack Obama je v spremstvu svojih dveh hčera letos pomilostil purana iz Minnesote. Foto: EPA
Pečen puran in bučna pita za Američane

Tradicionalna predsednikova pomilostitev purana, ki bo preživel milijonski pomor zahvalnega dne, je uvod v praktično štiridnevno praznovanje, ki se je začelo z drevišnjo družinsko večerjo - seveda s pečenim puranom na mizi.

Obama se je tako letos v Beli hiši usmilil 17-kilogramskega purana, ki sliši na ime Popcorn (Pokovka), izvalil se je 8. julija, redili pa so ga v Badgerju v Minnesoti.

Na parado, potovanje in v trgovine
Američane je razveselila tudi tradicionalna newyorška parada, za katero vsako leto poskrbi veleblagovnica Macy's, obiskovalci pa občudujejo ogromne pisane napihljive balone v podobi risanih junakov, ki lebdijo nad Manhattnom.

Kar 40 milijonov Američanov pa naj bi te dni potovalo na obisk k svojim bližnjim, zaradi napovedanega slabega vremena na vzhodu države, celo snežnih viharjev konec tedna, pa se bojijo zastojev na cestah in zamud na letališčih, poroča newyorški dopisnik Edvard Žitnik.

"A kakršno koli že bo vreme na zahvalni dan, se Američani prazničnemu vzdušju ne bodo odrekli. Ni ga viharja, ki bi jim jutri - na tako imenovani črni petek, ko se začnejo tradicionalne razprodaje - preprečil, da se množično poženejo v trgovine," dodaja Žitnik.


V priloženih fotografijah si lahko ogledate nekaj utrinkov s parade ob zahvalnem dnevu, v videonovici pa si lahko ogledate tudi Žitnikovo reportažo iz New Yorka.

Pečen puran in bučna pita za Američane