Obstaja kakšno priznanje, ki ga Meryl Streep v svoji karieri še ni dobila? Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Obstaja kakšno priznanje, ki ga Meryl Streep v svoji karieri še ni dobila? Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Medaljo prejmejo posamezniki, ki so posebej zaslužni za varnost, nacionalni interes, svetovni mir ali za svoja kulturna ali druga, za javnost pomembna prizadevanja. "Ta dogodek je eden mojih najljubših v koledarju, saj se poklonimo ljudem, ki so Ameriko naredili močnejšo, pametnejšo, bolj človeško in bolj čudovito," je dejal Obama.

Ob isti priložnosti so medaljo med drugim dobili še čilska pisateljica Isabel Allende, legendarni glasbenik Stevie Wonder, John Dingell, demokrat iz Michigana, ki je najdlje izmed vseh sedel v kongresu, pa tudi igralka in aktivistka Marlo Thomas, ki je bila nagrajena za svojo predano delo za bolnišnico St. Jude Children's Research Hospital v Tennesseeju, ki pomaga mladim bolnikom z rakom.

Obama je med podelitvijo dejal, da je bila prva plošča, ki si jo je sam kupil, prav plošča Stevieja Wonderja, pa tudi, da je izmed vseh zvezdnic "zagledan" prav v Meryl Streep. "Njen mož ve, da jo ljubim. Michelle ve, da jo ljubim. A nihče od njiju proti temu ne more ničesar," se je pošalil.

Medaljo svobode je prvi leta 1963 podelil takratni predsednik John F. Kennedy, do danes pa so jo podelili 500 ljudem.