Nad Temzo so v čast kraljici razobesili ogromen plakat iz njenih mlajših let. Foto: EPA
Nad Temzo so v čast kraljici razobesili ogromen plakat iz njenih mlajših let. Foto: EPA
Praznovanje 60-letnice vladanja kraljice Elizabete II., mountie
Na paradah, ki bodo potekale v okviru praznovanj, bodo kraljico tokrat za spremembo varovali pripadniki kanadske konjenice, t. i. mounties. Foto: EPA
Elizabeta II. Andy Warhol, praznovanja 60-letnice
Tudi Narodna galerija v Londonu je ob kraljičinem jubileju postavila posebno razstavo njenih portretov, kot je na primer ta, ki ga je ustvaril Andy Warhol. Foto: EPA
Praznovanje 60-letnice vladanja kraljice Elizabete II.
Turist se v Londonu preprosto mora ustaviti pred Buckinghamsko palačo - sploh ob menjavi straže. Foto: EPA

Skoraj polovica Britancev (47 odstotkov vprašanih) meni, da se je njihova domovina v 60 letih, kolikor časa na prestolu sedi Elizabeta, spremenila - in to na slabše, je na primer pokazala anketa ITV Newsa oz. centra za raziskave javnega mnenja ComRes. Več kot polovica od 2.056 vprašanih odraslih Britancev je ob tem zatrdila, da kraljičinega jubileja ne namerava praznovati - vsaj na kateri izmed številnih pouličnih in drugih organiziranih zabavah, ne.

Nekoč podrejene države danes cvetijo, Otok pa ...
Kaj natančno tiste, ki menijo, da je bilo življenje v Veliki Britaniji ob začetku Elizabetinega vladanja boljše kot zdaj, 60 let pozneje, moti, iz javnomnenjske raziskave ni razvidno, poroča Reuters. Je pa jasno, da je bilo Združeno kraljestvo leta 1952 še pravi imperij, danes pa Elizabeta sicer uradno še vodi številne države Commonwealtha, dejansko pa prave oblasti nima. Velika Britanija se tako v nasprotju z nekaterimi nekoč podložnimi državami, npr. Indijo (ta se je sicer od kraljestva odcepila že pred Elizabetinim prevzemom prestola), spopada z javnofinančo krizo, Britanci pa se spopadajo z javnofinančnim primanjkljajem, pri čemer opažajo, da se tudi sami ne morejo izogniti teži varčevanja.

A kljub vsemu okoli 80 odstotkov vprašanih priznava, da sta monarhija sama, pa tudi veličastno praznovanje 60-letnice, ki bo vrhunec doživelo prihajajoči konec tedna (med drugim se obetajo številne parade, po Temzi bo v kraljičino čast zaplula skupina manjših ladij, ki jo sestavlja okoli 1.000 plovil, pripravljajo tudi velik koncert itd.), dobra za Veliko Britanijo, saj bosta izboljšala ugled države in utrdila njeno prepoznavnost.

Tudi letos si obetajo veliko prihodka od turizma
Da bo praznovanje zelo verjetno izboljšalo tudi gospodarsko situacijo v kraljevini, pa meni 65 odstotkov vprašanih - tako kot lani, ko so turisti ob poroki kraljičinega vnuka in bodočega prestolonaslednika Williama ter njegove Catherine kar drli na Otok, si namreč Britanci tudi letos obetajo precejšen prihodek od turizma. Samo 14 odstotkov jih je (trenutno - podobne ankete so še pred nekaj leti kazale precej drugačno sliko) prepričanih, da je monarhija preživeta ureditev in da bi jo morali ukiniti.

Monarhijo zagovarja celo polovica Škotov
Podobna dejstva kaže tudi raziskava, ki jo je za časnik Guardian izdelala družba ICM. Monarhijo zagovarja 69 odstotkov vprašanih (kar je največ od leta 1997, ko so javno razpoloženje glede smiselnosti obstoja monarhije sploh začeli meriti). Zagrizene rojaliste, je, sodeč po anketi, mogoče najti med vsemi družbenimi sloji in v vseh kotičkih Kraljestva - še najmanj jih je sicer na Škotskem, kjer jih 36 odstotkov meni, da je monarhija nepotreben ostanek preteklosti, a tudi tam je zagovornikov takšne družbene ureditve več kot polovica.

Ob tem Guardian izpostavlja zanimiv podatek - ko so anketirane vprašali, ali bi morali, ko Elizabeta umre, voditelja izvoliti, jih je le 10 odstotkov odgovorilo pritrdilno, vsi drugi pa so odločeni, da jo mora naslediti eden izmed njenih potomcev. Večina (48 odstotkov) jih sicer meni, da bi se moral za Elizabeto na prestol povzpeti njen vnuk, William, vojvoda Cambriški, 39 odstotkov pa jih vztraja, da mora monarhinjo naslediti njen sin Charles - kar se bo zelo verjetno tudi zgodilo.

Kraljica, britanski simbol stabilnosti in stalnosti
Čeprav ima Elizabeta že 86 let, njen mož, princ Philip, pa 90, sta oba še vedno pomembni figuri v britanskem javnem življenju, še pravi javno mnenje, saj ju Britanci dojemajo kot simbola stabilnosti, ki bosta državi pomagala premagati tudi te krizne čase, piše Reuters. Po Guardianovi raziskavi je kraljica zadnja leta sicer vedno bolj priljubljena. Medtem ko ji je, kot kažejo podatki agencije Ipsos Mori, v 80. in 90. letih precejšnjo "konkurenco" predstavljala princesa Diana, se njena priljubljenost zadnja leta (tudi po zaslugi drugačnega, bolj izpiljenega odnosa do javnosti) ves čas dviguje.