Elizabeta se je novembra 1947 poročila z grškim princem Philipom, s katerim imata danes štiri otroke in osem vnukov. Foto: EPA
Elizabeta se je novembra 1947 poročila z grškim princem Philipom, s katerim imata danes štiri otroke in osem vnukov. Foto: EPA
Topovske salve
Po Otoku so se danes razlegale topovske salve v čast slavljenki kraljici Elizabeti II. Foto: EPA

Topovski streli pa se niso razlegali samo po Londonu, saj so kraljičin rojstni dan zaznamovali tudi v več vojašnicah po državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kraljica Elizabeta II. je rojstni dan, ki ga praznuje prav danes, preživela v krogu družine v Windsorskem dvorcu, kamor odhaja ob koncih tedna, Britanci pa kraljičin rojstni dan sicer uradno praznujejo junija. Letošnje praznovanje pa bo še posebej slovesno, saj letos mineva 60 let, odkar je po smrti očeta kralja Jurija VI. 6. februarja 1952 sedla na prestol, uradno pa so jo okronali 2. junija 1953 na slovesnosti v londonski Westminstrski opatiji.

Kraljica Elizabeta II. je šele druga angleška monarhinja po kraljici Viktoriji, ki praznuje tako visoko obletnico vladanja.

Zahvala britanskemu narodu
V spremstvu moža pa je kraljica v začetku marca začela turnejo, v okviru katere bo do julija obiskala številne kraje na Otoku, s čimer se želi kraljevi par prebivalcem zahvaliti za lojalnost. Elizabeta II. in Philip bosta čez teden dni tako obiskala še Wales, v začetku julija bosta na Škotskem, 25. julija pa bosta obiske sklenila na jugovzhodu Anglije.

Združila moči z Jamesom Bondom
27. julija kraljico nato čaka še en pomemben dogodek, saj bo svečano odprla letošnje poletne olimpijske igre, ki jih bo gostil London, še prej pa bo posnela reklamni oglas na to temo, kot smo že poročali, pa bo njen soigralec nihče drug kot James Bond!

Igralec Daniel Craig bo namreč v vlogi agenta 007 skupaj s kraljico sodeloval v kratkem promocijskem filmu, ki ga bodo 27. julija prikazali na ceremoniji odpiranja največjega športnega dogodka leta, predvajan pa bo celotne igre na velikih zaslonih ob olimpijskem stadionu.

Scenarij filmčka je preprost, a učinkovit: kraljica pokliče Jamesa Bonda v svojo palačo in mu zaupa nalogo odprtja olimpijskih iger. Agent 007 s helikopterjem odleti s palače in se s padalom spusti na stadion pred očmi milijonov gledalcev pred malimi zasloni.