Princ Harry s Cressido Bonas. Foto: Reuters
Princ Harry s Cressido Bonas. Foto: Reuters
Foto: Reuters
Malala Jusafzaj
Med govorniki je bila tudi Malala Jusafzaj. Foto: Reuters

29-letni princ je bil eden izmed govornikov na dobrodelnem dogodku WE Day organizacije Free The Children, ki spodbuja mlade k družbenim spremembam: "Nekateri mislijo, da ni 'kul' pomagati drugim - osebno mislim, da je to najbolj 'kul' stvar na svetu," je dejal princ Harry pred 12.000-glavim (mladim) občinstvom iz 400 šol z Otoka.

Prinčev govor, ki je trajal 10 minut, se je začel z besedami: "Vsem tistim, ki ste pričakovali Harryja Stylesa, se opravičujem, in ne, ne bom pel," se je pošalil princ in dodal, da se počuti izjemno privilegiranega in neverjetno živčnega, ker stoji na odru. Dejal je, da imajo mladi moč spremeniti stvari: "Zagotavljam vam, da vaša dejanja lahko oblikujejo in bodo oblikovala potek naše prihodnosti." Mlademu občinstvu je za konec sporočil: "Včasih najmanjša stvar, kot je recimo pomagati nekomu čez cesto, se povzpeti po stopnicah ali nekomu nesti nakupovalne vrečke iz avtomobila, lahko resnično naredi razliko. Nič vas to ne stane, le nekaj vašega časa."

Cressidi je družbo delala njena polsestra Isabella Calthorpe, ki je sicer poročena s Samom Bransonom, sinom britanskega milijarderja in ustanoviteljem družbe Virgin Richardom Bransonom, ki se je dogodka prav tako udeležil.

Na dogodku je spregovorila tudi 16-letna Pakistanka Malala Jusafzaj, borka za pravice deklic v Pakistanu: "Vaše najmočnejše orodje, vaše najmočnejše orožje je vaš glas." Dne, ko so jo talibani ustrelili v glavo, pa se je spomnila z besedami: "Na ta dan me je bilo malo strah, da bom umrla, ampak istočasno sta se rodila pogum in moč."

We Day je ena izmed številnih tovrstnih prireditev, organiziranih za mladino, na katerih jih želijo spodbuditi, da postanejo tvorci družbenih sprememb. Craig Kielburger, soustanovitelj organizacije Free The Children, je dejal: "Ko sem bil mlad, sem želel narediti spremembe, a so mi rekli, da sem premlad za kaj takega. We Day zagotavlja platformo za mlade, da se naučijo razmišljati o lokalnih in svetovnih vprašanjih, da ukrepajo in prispevajo k našemu boljšemu jutri."

Na odru so se pojavili tudi ameriški politik Al Gore, igralec Clive Owen, nekdanji nogometaš Gary Neville, zapele pa so Ellie Goulding, Dizzee Rascal in Jennifer Hudson.