Rodman s svojo ekipo v Pjongjangu. Američani so dobili medalje za ... kaj? Foto: Reuters
Rodman s svojo ekipo v Pjongjangu. Američani so dobili medalje za ... kaj? Foto: Reuters
Rodman zapel vse najboljše za Kim Džong Una

Kot je znano, se nekdanji ameriški košarkarski zvezdnik mudi v Severni Koreji, kjer je skupaj še z nekaterimi nekdanjimi soigralci odigral prijateljsko tekmo v čast 31. rojstnemu dnevu spornega voditelja Kim Džong Una. Še preden se je tekma začela, je Rodman "ljubljenemu" Kimu zapel Vse najboljše.

Videoposnetek je nemudoma zaokrožil po spletu, kontroverzni Rodman pa na njem prikoraka na košarkarsko igrišče v severnokorejski prestolnici in mlademu voditelju pred zbrano množico zapoje Vse najboljše. Kim naj bi ta teden praznoval 31. rojstni dan, dogodek pa si je ogledal v spremstvu žene Ri Sol Džu in drugih državnih uradnikov.

Zmaga ostala doma
Rodman je med prepevanjem nosil košarkarski dres in temna sončna očala, gledalcem (bilo naj bi jih 14.000) kazal, naj sodelujejo, košarkarji obeh ekip - nekdanji soigralci v severnoameriški ligi NBA in Severni Korejci - pa so ves čas ploskali.

Nekdanji igralec ekipe Chicago Bulls je odigral en polčas, nato pa se je na tribuni pridružil voditelju, s katerim sta prijetno kramljala in kadila. Ekipa Severne Koreje je sicer s 47:39 v prvem polčasu premagala nekdanje zvezdnike lige NBA, v drugem polčasu pa so se igralci pomešali, na koncu je bela ekipa s 63:54 premagala zeleno.

"Moja košarkarska diplomacija ni uspela"
Po tekmi se je Rodman opravičil za izpad dan predtem, ko je skoraj nadrl novinarja CNN-a. Ekscentrični košarkar, ki je bil nekaj časa poročen s Carmen Electro, imel pa je tudi kratko afero z Madonno, je pojasnil, da je bil tisti dan pod stresom in da je bil med pogovorom pijan. "Osramotil sem veliko ljudi. Žal mi je. Moral bi se vzdržati političnih izjav. Tisti dan je bil zelo naporen. Nekateri moji soigralci so me zaradi pritiska družine in poslovnih partnerjev zapustili. Moje sanje o košarkarski diplomaciji so se hitro zrušile. Pil sem. To ni izgovor, a v času intervjuja sem bil zelo razburjen, prizadet."

McCain: Mislim, da je idiot
Rodman je v Pjongjang prispel v ponedeljek. To je njegov četrti obisk Severne Koreje v zadnjih 12 mesecih, tokrat pa je na ekshibicijsko tekmo pripeljal še nekdanje soigralce Kennyja Andersona, Cligga Robinsona, Vina Bakerja, Douga Christieja, Craiga Hodgesa in Charlesa Smitha. Čeprav je zaradi stikov s severnokorejskim voditeljem deležen številnih kritik, je Rodman Kima označil za "prijatelja za vse življenje", po videoposnetku, ki je obkrožil svet, pa so se oglasili številni ameriški uradniki.

"Pod pravimi pogoji lahko košarka služi kot most, ki združuje skupnosti. Toda to niso pravi pogoji," je kritičen Otis Birdsong, štirikratni udeleženec vikenda zvezd lige NBA in predsednik upokojenih igralcev lige NBA. Ameriška vlada s Severno Korejo nima nikakršnih stikov, svoje mnenje je nazorno predstavil senator John McCain: "Mislim, da je idiot. Ampak nevaren idiot, ker reklamira verjetno enega najbolj brutalnih in norih mož na svetu."

Rodman zapel vse najboljše za Kim Džong Una