Ante Gotovina bo gojil tune blizu Pašmana, svojega rojstnega kraja. Foto: EPA
Ante Gotovina bo gojil tune blizu Pašmana, svojega rojstnega kraja. Foto: EPA

Generalovo novo podjetje, ki nosi ime Pelagos net farma, se je prijavilo na razpis za koncesijo za 60.000 kvadratnih metrov morja med otokoma Vrgada in Gira na zadrskem območju, kjer je v kletkah mogoče vzgojiti do 450 ton tun letno.

Časnik Slobodna Dalmacija poroča, da je upravna enota v zadrski županiji ugotovila, da podjetje Pelagos ustreza vsem pogojem iz razpisa, zato so predlagali županijski skupščini, naj Gotovini podeli koncesijo.

Ne le gojenje rib, tudi gostinstvo in turizem
Soustanovitelj Pelagosa je generalov prijatelj Milan Mandić, ki je sicer tudi lastnik podjetja Jadran-tuna iz Biograda, ki ima ribiške ladje, hladilnice in obrat za predelavo rib. Gotovina bo direktor podjetja, ki je poleg ribištva registrirano še za turistične in gostinske storitve, prevoz potnikov, poslovanje z nepremičninami in številne druge storitve.

Otoka Vrgada in Gura sta sicer blizu otoka Pašman, na katerem se je rodil danes 57-letni Gotovina, ki je ena izmed najbolj priljubljenih osebnosti na Hrvaškem. Številni njegovi privrženci so pričakovali, da bo po oprostilni razsodbi haaškega sodišča novembra lani vstopil v politiko in so bili razočarani, ko je zavrnil takšno možnost.