Na letališču je generala pričakal hrvaški državni vrh. Foto: EPA
Na letališču je generala pričakal hrvaški državni vrh. Foto: EPA
Zagreb
Trg bana Jelačića je kipel od veselja in ponosa - generala, ki ju imajo Hrvati za vojna heroja, sta se vrnila domov. Foto: EPA
Ante Gotovina
Kot da še sam ne more verjeti - Gotovina po objavi sodbe pritožbenega sveta. Foto: Reuters
Mladen Markač
Lani aprila je sodišče podobnih obtožb oprostilo generala Ivana Čermaka. Tudi Markač je bil v sodni dvorani nasmejan do ušes. Foto: Reuters

Ob 9.40, ko so ljudje v živo na trgu Bana Jelačića slišali za osvobodilno sodbo generaloma Gotovini in Markaču, se je začelo splošno slavje, vojni veterani, staro in mlado, vsi skupaj so si padli v objem, skandirali, peli domoljubne pesmi. Eden od prisotnih vojni veteranov je z veseljem razložil: "Borili smo se na svoji zemlji, osvobajali smo svojo državo in sodba drugačna ni mogla biti, ker taka je resnica." Večina je povedala, da se je na ta način simbolično končala hrvaška osvobodilna vojna. Po približno pol ure slavja je predstavnik vojnih veteranov zbrane pozval k molitvi.

Vanja Vardjan, dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba
Srbi zgroženi in ogorčeni
Gotovina in Markač prispela v domovino

Pritožbeni svet haaškega sodišča Gotovine in Markača je odločil, da nista kriva sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem. Zavrnil je tudi prvostopenjsko oceno, da je hrvaška vojska čezmerno bombardirala mesta v nekdanji Republiki Srbski krajini in da to ni imelo za posledico izgona in deportacij prebivalstva, je izjavil sodnik Theodor Merron.

Gotovina in Markač nista kriva niti poveljniške odgovornosti zaradi kaznivih dejanjih izgona, deportacij, ropov, uničevanj, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja med operacijo Nevihta in po njej, kar pomeni, da je obrambi uspelo spremeniti sodbo po vseh točkah obtožnice, razen po tretji. Tretja točka govori o tem, da je Gotovina vedel za kazniva dejanja, ki so bila storjena, in da bi moral ta dejanja preiskati, česar pa ni storil.

Petčlanski pritožbeni svet sicer ni bil soglasen, saj je bila odločitev sprejeta s preglasovanjem. Dva sodnika se namreč z oprostilno sodbo nista strinjala.

To je končna sodba haaškega tribunala.

Hrvaški obrambni minister Ante Kotromanović se je z vladnim letalom odpravil v Haag in osebno pospremil osvobojena generala v domovino. Letalo je na zagrebškem letališču Pleso pristalo nekaj po četrti uri popoldne. Med drugim ga je pričakal tudi premeir Zoran Milanović.

Gotovina in Markač na letališču nista nagovorila javnosti, temveč sta se le fotografirala s hrvaško zastavo. Potem sta se odpravila proti Trgu bana Josipa Jelačića, kjer ju je v patriotskem vzdušju pričakalo več deset tisoč ljudi.

"Dober večer dragi prijatelji, srečna sva, ker sva danes z vami," je povedal Gotovina na odru, ki so ga postavili, da bi lahko spremljali razsodbo v Haagu preko velikega zaslona. Njegove besede je spremljalo splošno navdušenje zbranih.

Poudaril je, da je bila skupna zmaga med Nevihto, danes pa so zmagali v "pravni Nevihti". "Gre za piko na vojno, vojna spada v zgodovino, obrnimo se skupaj v prihodnost," je dejal Gotovina.

Zahvalil se je tudi vsem hrvaškim institucijam, posebej pa predsednikoma hrvaške države in vlade, kar je naletelo na žvižge zbranih. Zahvalil se je tudi hrvaški diplomaciji in hrvaškem veleposlaništvu v Haagu.

Markač se je prav tako zahvalil vsem, ki so bili na njuni strani tudi, ko sta prestajala težke čase. "Med vojno smo dosegli prekrasno zmago, ki je zabeležena v analih in jo že proučujejo kot primer vojaške zmage. Jo bodo proučevali tudi v prihodnje in to brez kakršnih koli madežev. Hrvaška je svobodna," je dejal Markač.

Generala je pred zagrebško katedralo sprejel tudi kardinal Josip Bozanić, ki je nato ob 18. uri vodil svečano mašo v njuno čast.

Milanović: Tanka meja med pravico in krivico
Hrvaško je zajela prava evforija. Premier Milanović je dejal: "Od srca se nam je odvalil kamen. Trajalo je 17 let, a pomembno je, da generala prihajata domov, k svojim sorodnikom. Ta odločitev je pomembna za vso Hrvaško, čeprav se dva sodnika z njo nista strinjala. To opozarja na to, kako tanka je meja med uspehom in neuspehom, resnico in lažjo, pravico in krivico. Jasno je, da sta bila v Haagu zaprta dva nedolžna človeka, a to ne pomeni, da vojna ni bila krvava in da niso bile storjene napake. A zanje je odgovorna država, ne pa Gotovina in Markač. Hrvaška bo zahtevala, da tiste, ki so grešili, ujame roka pravice."

Nekdanja premierka Jadranka Kosor pa je dejala, da je to eden najsrečnejših dni v življenju vseh Hrvatov. "To je zmaga Hrvaške, veličasten dan za državo. Kot resnica se je pokazalo vse, kar smo govorili - da je bila državljanska vojna pravična, obrambna in osvoboditeljska, da smo imeli pravico braniti svojo zemljo in da sta bila generala Gotovina in Markač tista, ki sta vodila zmagovalno hrvaško vojsko v svobodo."

Srbija: Sodišče je izgubilo vso verodostojnost
Srbski politični vrh in mediji pa so osupli zaradi uspeha prizivnega postopka. Srbski Blic je članek naslovil: "Škandalozna odločitev: Gotovina in Markač svobodna, Nevihte kot da ni bilo".

Srbski premier Ivica Dačić je ocenil, da oprostilna sodba haaškega sodišča potrjuje trditev, da haaško sodišče ni sodišče, pač pa izpolnjuje vnaprej dane politične naloge. Njegov namestnik Rasim Ljajić je dejal, da je haaški tribunal izgubil vso verodostojnost, srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević pa, da je oprostilna sodba "škandalozna in pravno nesprejemljiva".

Direktor dokumentarnega centra Savo Štrbac je dejal, da je "ostal brez besed, ko je slišal sodbo". "Mislim, da sem bil edini Srb, ki je res verjel v pravičnost sodišča v Haagu. Menil sem, da bodo generali obsojeni, če že ne zaradi genocida, pa vsaj kot sodelujoči v njem. A to se ni zgodilo," je bil ogorčen.

Podpredsednik Samostojne demokratske srbske stranke in predsednik Srbskega narodnega sveta, ki je predstavniško telo hrvaških Srbov, Milorad Pupovac, pa je v Zagrebu dejal, da to, kar je dobro za generala Gotovino in Markača, ni dobro za žrtve in nadaljevanje sprave v regiji. "Po tej razsodbi, ki je dobra za generala, ostaja vprašanje, kdo je odgovoren za uboje, preganjanja, uničenje in zažige hiš, saj do zdaj za to še ni nihče odgovarjal," je dejal Pupovac.

Lani Hrvaška osupla zaradi višine kazni
Sodišče je sicer Gotovino lani obsodilo na 24 let, Markača pa na 18 let zapora zaradi vojnih zločinov, potem ko ju je spoznalo za kriva vojnih zločinov med vojaško operacijo Nevihta avgusta leta 1995 in po njej.

Prvostopenjska sodba je lani aprila v Zagrebu povzročila osuplost in zgroženost, saj imajo Hrvati Gotovino za junaka, in ne zločinca. V nasprotju z lani tokrat Hrvaška slavi, množica se je z zastavami in fotografijami znova zbrala na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića. Praznovanje se je začelo tudi v Pakoštanah in Đurđevcu, rojstnih mestih Gotovine in Markača.

"Kaznovalni" napadi
Prvostopenjsko sodišče je lani sklenilo, da je Gotovina, kot poveljnik operacije na območju Splita, vključno s Kninom, zahteval "kaznovalne" napade na Knin, Gračac, Benkovac in Obrovac. Obenem ni preprečil niti kaznoval storilcev zločinov. Prav tako so Gotovino in Markača obsodili zaradi sodelovanja v skupnem zločinskem dejanju, ki ga je po mnenju sodišča usmerjala takratna hrvaška oblast, na čelu katere je bil Franjo Tuđman in katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbsko prebivalstvo z območij na Hrvaškem. Lani aprila je sodišče podobnih obtožb oprostilo generala Ivana Čermaka.

Na koncu lanske obravnave sta Gotovina in Markač zatrdila, da sta nedolžna in da obžalujeta vse civilne žrtve.

Na Hrvaškem so včeraj škofje vernike pozvali, naj molijo, da bo sodba sodišča v Haagu za generala Gotovino in Markača skladna z "načeloma pravičnosti in resnice". Vojni veterani so državljane povabili na javno bedenje in spremljanje sodbe na zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića.

Dogajanje v sodni dvorani in veselje ljudi v Zagrebu si oglejte v spodnji galeriji in videoposnetku.

Ob 9.40, ko so ljudje v živo na trgu Bana Jelačića slišali za osvobodilno sodbo generaloma Gotovini in Markaču, se je začelo splošno slavje, vojni veterani, staro in mlado, vsi skupaj so si padli v objem, skandirali, peli domoljubne pesmi. Eden od prisotnih vojni veteranov je z veseljem razložil: "Borili smo se na svoji zemlji, osvobajali smo svojo državo in sodba drugačna ni mogla biti, ker taka je resnica." Večina je povedala, da se je na ta način simbolično končala hrvaška osvobodilna vojna. Po približno pol ure slavja je predstavnik vojnih veteranov zbrane pozval k molitvi.

Vanja Vardjan, dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba
Srbi zgroženi in ogorčeni
Gotovina in Markač prispela v domovino