Spomin na leto 2008, ko sta Bill in Chelsea stala Hillary ob strani v njeni veliki želji, da postane prva predsednica ZDA. Foto: EPA
Spomin na leto 2008, ko sta Bill in Chelsea stala Hillary ob strani v njeni veliki želji, da postane prva predsednica ZDA. Foto: EPA
Clintonovi
Družina je kljub hudi preizkušnji zdržala skupaj. Foto: EPA

Neprofitna organizacija Nacionalni svet očetov mu bo nagrado podelila na prireditvi Save the Children (Rešite otroke), na kateri bodo zbirali denar za pomoči potrebne otroke po vsem svetu.

Kot je znano, imata Hillary in Bill Clinton eno hčer, danes 33-letno Chelsea, ki je trenutno posebna dopisnica pri televizijski postaji NBC News. Ko je izvedela, kakšno nagrado je prejel njen oče, se je prek Twitterja oglasila: "Popolnoma se strinjam!!!"

Držijo skupaj
Ena najbolj znanih fotografij iz zasebnega življenja Clintonovih sicer sega v leto 1992, ko je imela Chelsea komaj 12 let in je izbruhnil seksualni škandal, ko se je izvedelo, da je imel Clinton, takrat še predsednik ZDA, v ovalni pisarni "bližnje srečanje" s praktikantko Monico Lewinsky. Nekaj dni zatem so Clintonove fotografirali, kako na trati za Belo hišo hodijo do helikopterja, starši pa držijo Chelsea vsak za eno roko.

Organizacija je svojo izbiro za nagrado očka leta utemeljila s Clintonovim dobrodelnim delom. "Uspelo mu je spretno krmariti med izjemno kariero in predanim očetovstvom," so zapisali. Ko je leta 2001 zapustil Washington, je ustanovil dva sklada, veliko pa tudi potuje po svetu in predava. Ko si je leta 2008 njegova žena prizadevala za demokratsko predsedniško nominacijo, se je pogosto šalil, da bo postal "prvi dečko ZDA" (First Laddie, op. a.).

Ko se je Chelsea leta 2010 poročila z bankirjem Marcom Mezvinskim, je vedno duhoviti Clinton dejal, da se pripravlja na najzahtevnejšo nalogo v življenju, saj bo nevesto pospremil do oltarja.

Nagrado sicer podeljujejo že vse od leta 1941, od takrat pa so se med prejemniki zvrstili mnogi znani Američani, tudi kar trije predsedniki Dwight Eisenhower, John F. Kennedy in Ronald Reagan, generali Douglas MacArthur, Colin Powell in Norman Schwarzkop in športna zvezdnika Shaquille O'Neal in George Foreman.

Spremljajte @HillaryClinton
V medijih pa se je znašla tudi Hillary Clinton, ki se je v ponedeljek pridružila družbenemu omrežju Twitter. Nekdanja prva dama ZDA, nekdanja zvezna senatorka iz New Yorka, nekdanja državna sekretarka in morda bodoča predsedniška kandidatka demokratov si je v le nekaj urah nabrala več kot 250.000 sledilcev.

Med njimi so slavni, manj slavni, neznani in znani, podporniki in nasprotniki. Prvega dne jo je v družbo pozdravil tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki je pred volitvami 2012 na ta način ohranjal stik z milijoni svojih volivcev. Clintonova je dala na svojo predstavitveno stran (@HillaryClinton) fotografijo z vojaškega letala.

Navdušenka nad hlačnimi kostimi
Opisala se je kot navdušenko nad hlačnimi kostimi in osebo s ščepcem humorja. Fotografija je postala slavna na družabnem omrežju Tumblr v parih s fotografijami svetovnih voditeljev in izmišljenimi šaljivimi dialogi.

Med tistimi, ki so jo pozdravili, je tudi njen soprog, nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ki je na Twitterju od aprila letos, in sicer na pobudo komika Stephena Colberta. Clintonova svoj biografski opis glede prihodnosti sklene s kratico "TBD", kar v ohlapnem prevodu pomeni "bomo videli".

Amerika in svet namreč ugibata o njeni predsedniški kandidaturi leta 2016. Ankete ji napovedujejo gladko zmago, vendar so to napovedovale tudi pred letom 2008, ko se je na odru pojavil mladi temnopolti politik iz Illinoisa, ki je še danes na čelu ZDA.