Jao Ming je julija zapustil uspešno kariero v ligi NBA. Foto: Reuters
Jao Ming je julija zapustil uspešno kariero v ligi NBA. Foto: Reuters

Zdaj se je na tamkajšnje klopi usedel še slavnejši študent: Jao Ming, upokojeni košarkarski zvezdnik. Ming, rojen v Šanghaju, je predavanja začel v ponedeljek, dva meseca za svojimi sošolci, šola pa je za 2,29 m visokega zvezdnika sestavila poseben stol.

Ming pred vrnitvijo na fakulteto ni bil deležen veliko formalnega šolanja, poroča Time. 31-letnik je bil kot otrok navdušen nad zgodovino in je užival ob prebiranju slavilnih zgodb o slavnih kitajskih državnikih med obdobjem treh kraljestev.
A zaradi svoje izjemne višine, podedovane od staršev, ki sta bila med najvišjimi Šanghajčani, so ga že v mladih letih iz šole premestili v eno izmed kitajskih državnih športnih akademij, ki je seveda dajala precej več poudarka športu kot pa teorijam. Pri 13 letih je Ming tako že igral za mladinsko ekipo šanghajskih morskih psov, kar mu je vzelo veliko časa.
Začetniško privajanje
Ming se je iz NBA-ja upokojil julija po impresivni karieri, ki pa so jo kazile številne poškodbe. Zdaj bo na univerzi Džjao Tong študiral menedžment, med predavanji pa ima angleščino, matematiko, moderno kitajsko zgodovino, denarno gospodarstvo in novinarstvo. Slabih devet let, preživetih v ZDA, mu bo najbrž olajšalo delo pri jezikih, čeprav je po prvem šolskem dnevu medijem povedal, da je privajanje na akademsko življenje utrujajoče.

Zaradi nenehne medijske pozornosti in gorečega zanimanja oboževalcev za vsako njegovo potezo, bo imel Ming nekatera predavanja "ena na ena" s profesorji. Fotografije njegovega prvega dne predavanj pa so se že pojavile na spletu - najverjetneje so jih posneli kar Mingovi sošolci s svojimi prenosnimi telefoni.