Justin Bieber je trenutno na evropski turneji Believe. Foto: EPA
Justin Bieber je trenutno na evropski turneji Believe. Foto: EPA

Kot navaja uradna stran Hiše Ane Frank na Facebooku, je 19-letni kanadski popzvezdnik, ki je v soboto nastopil v bližnjem Arnhemu, v muzejski knjigi vtisov zapisal naslednje: "Resnično navdihujoče. Ana je bila krasno dekle. Upam, da bi bila belieberka." ("Belieber" je oznaka za goreče Bieberjeve oboževalke, op. a.)
Bieber je hišo obiskal v petek zvečer, med koncertoma v belgijskem Antwerpnu in nizozemskem Arnhemu, spremljali pa so ga njegovi prijatelji in varnostniki. Muzej je za CNN potrdil, da je zapis v knjigi vtisov pristen.

Zapis je razburkal javnost in sprožil burne debate na družbenih omrežjih, kjer so ljudje Bieberja med drugim označili za "malega idiota", ki je "čisto preveč poln samega sebe".

"Lepo, da je obiskal Anino hišo, ampak zadnji stavek je ZELO samopromocijski. Popolnoma je zgrešil Anine nauke," je zapisal neki komentator na Facebooku, medtem ko je spet drugi dodal: "Kako mu uspe misliti na lastno slavo in uspeh na zgodovinskem kraju tako velike tragedije in krivice?"

Tragični konec
Dnevniki Ane Frank, ki jih je najstnica pisala med drugo svetovno vojno, slovijo po vsem svetu in so prevedeni v več kot 55 jezikov. Leta 1929 judovskim staršem rojena Frankova se je leta 1942 s starši zaradi uvedbe protijudovskih zakonov preselila iz Frankfurta v Amsterdam.
Za svoj 13. rojstni dan je dobila album za avtograme in se odločila, da bo vanj pisala dnevnik. Leta 1942 se je družina skrila v podjetje Aninega očeta, kjer so se uspešno skrivali do leta 1944. Zadnji Anin zapis je iz 1. avgusta 1944.

4. avgusta 1944 so družino prijeli nacisti in jih odpeljali v nemško koncentracijsko taborišče. Od osmerice je preživel le Anin oče, Otto Frank.