Kako se bo imenovala mala princeska? Na stavnicah visoko kotirajo imena Diana, Charlotte, Alice. Foto:
Kako se bo imenovala mala princeska? Na stavnicah visoko kotirajo imena Diana, Charlotte, Alice. Foto:
Sestrico je prišel pozdravit tudi mali George. Foto: EPA
Vsi želijo videti in slikati kraljevi razglas, izobešen pred Buckinghamsko palačo. Foto: EPA
Rodila se je princesa

jvodinja Cambriška je ob 8.34 rodila deklico," so zapisali na uradnem računu britanske kraljeve družine na Twitterju. Tako mama kot dojenčica, ki je ob rojstvu tehtala 3,7 kg, se počutita dobro, tako da sta že zapustili porodnišnico.

33-letna vojvodinja Cambriška je v porodnišnico St. Mary v Londonu prišla ob 6. uri zjutraj po krajevnem času, z njo pa se je pripeljal tudi vojvoda Cambriški. V isti porodnišnici sta se rodila tudi njun prvi otrok princ George in oče William. Kate je Georgea, ki ima rojstni dan julija, rojevala 13 ur, porod pa je v drugo potekal hitreje. Zdravniško ekipo pa je tudi tokrat vodil Guy Thorpe-Beeston, ginekolog kraljeve družine.

Vojvoda in vojvodinja Cambriška nameravata prve dni po rojstvu preživeti v Kensingtonski palači, kjer ju bo obiskala kraljica Elizabeta, nato pa se bosta preselila na svoj dom v Anmer Hallu v Norfolku na vzhodu Anglije.

Najprej obvestili družino
Prvi so bili o rojstvu deklice obveščeni kraljica Elizabeta in ožji člani kraljeve družine ter Katini starši, Michael in Carole Middleton. Nato pa so novico objavili na družbenem omrežju Twitter in na tradicionalen način - s kraljevim razglasom, izobešenim pred Buckinghamsko palačo. Ob praznovanju rojstva so po vsem Londonu odmevali tudi topovi - 62 strelov je odjeknilo z znamenitega stolpa Tower of London in 41 iz kraljevega parka Green Park, na vladnih poslopjih pa so izobesili britansko zastavo.

Rojstvo bodo zaznamovali tudi s posebnim kovancem za pet funtov, ki ga bodo v dar dobili vsi dojenčki, rojeni na današnji dan, sicer pa bo kovance mogoče tudi kupiti. S kovanci so počastili tudi rojstvo princa Georgea, takrat so izdelali deset tisoč srebrnikov, eden pa je stal 80 funtov.

Spol zdaj znan, ime še ne
Kateri bo spol novorojenčka, iz palače v mesecih nosečnosti niso sporočili, so pa številni namigovali, da se bo najverjetneje rodila princesa, saj so Kate opazili med nakupovanjem rožnatih oblačil, prav tako pa naj bi na dom družine pred kratkim dostavili rožnato in vijoličasto barvo za stene. Prav tako uradno ni bil znan rok poroda, zato so v Veliki Britaniji proti porodnišnici pogledovali celotno drugo polovico meseca aprila.

Imena princese Cambriške, četrte v vrsti za prestol (za princem Charlesom, princem Williamom in princem Georgeem), starša še nista sporočila. Tudi ime princa Georgea Alexandra Louisa sta javnosti razkrila šele dva dni po rojstvu prvorojenca. Otočani so sicer že povedali, za katero ime si najbolj želijo, da bi ga nosila drugorojenka Williama in Kate. Največ Britancev želi, da bi ji bilo ime Alice, sledijo Charlotte, Victoria, Elizabeth in Diana.

Na Otoku je sicer opaziti manj navdušenja kot ob rojstvu princa Georgea. Tudi stave je vplačalo manj ljudi kot pred slabima dvema letoma - takrat je po besedah Ruperta Adamsa iz stavnice William Hill stavilo 30.000 ljudi, ki so za stave vplačali skupno 500.000 funtov. So pa tudi tokrat nekateri najvztrajnejši oboževalci kraljeve družine nekaj dni taborili pred vhodom v porodnišnico St. Mary.

Čestitke dežujejo
Med prvimi je vojvodi in vojvodinji Cambriški ob rojstvu deklice čestital britanski premier David Cameron. Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da je srečen zanju. Čestitkam z najboljšimi željami sta se pridružila tudi namestnik premierja Nick Clegg in vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband.

"To je prečudovita novica, da sta vojvoda in vojvodinja Cambriška dobila zdravo deklico," pa se je odzval anglikanski nadškof iz Canterburyja Justin Welby, ki je tako paru kot tudi njunima otrokoma zaželel ljubezni, zdravja in veselja.


Takole pa je kraljevi glasnik pred porodnišnico na tradicionalen način sporočil rojstvo novega otroka v kraljevi družini. Posnetek je v angleškem jeziku. Vir: Reuters

Rodila se je princesa