Madonna ima iz zveze s Carlosom Leonom hčerko Lourdes, iz zakona z Guyjem Ritchiejem pa sina Rocca in posvojenca Davida. Foto: Reuters
Madonna ima iz zveze s Carlosom Leonom hčerko Lourdes, iz zakona z Guyjem Ritchiejem pa sina Rocca in posvojenca Davida. Foto: Reuters
Yohane Banda
Ob posvojitvi Davida pred dobrima dvema letoma se je zapletlo ža kmalu po začetku postopka, ko se je izkazalo, da ima David še živečega očeta, Yohaneja. Foto: Reuters

Potem ko so mediji več dni ugibali, namigovali in se spraševali, ali bo Madonna čisto zares posvojila še eno siroto iz te revne afriške države, so zdaj malavijske oblasti sporočile, da je pevka vložila prošnjo za posvojitev in da bodo o njej dobro razmislili.

Mercy, ki ji vsak svetovni medij pripisuje drugačno starost (po nekaterih podatkih naj bi bila stara 14 mesecev, po drugih dve in celo tri leta), sicer prihaja iz iste sirotišnice kot Madonnin prvi posojenec, zdaj triletni David Banda, ki ga je pevka v svoj dom sprejela v jeseni 2006, posvojitev pa je postala dokončna lansko jesen.

Deklica zagotovo nima staršev
Malo Mercy je 50-letna pevka, kot smo pred časom že poročali, spoznala že ob svojem prvem obisku Malavija, ko so ji v sirotišnici Kondanani na ogled ponudili videoposnetke enajstih deklic. Na začetku ji je najbolj v oči padla deklica Grace, a so se njeni sorodniki uprli posvojitvi, nato pa je pevka spoznala še siroto Mercy.

"Mercy nima očeta ali matere. Oba sta umrla," je za Associated Press dejal predstavnik ministrstva za družino v Malaviju, zato zapletov, kakršni so se pojavili ob posvojitvi Davida (pojavil se je namreč njegov oče), ni pričakovati. Mercy ima po poročanju Daily Maila še teto, ki pa zanjo ne more skrbeti in se menda s posvojitvijo strinja. Kako dolgo bo trajalo, da bo Mercy postala Madonnina hčerka, še ni jasno, se pa mora Madonna v ponedeljek zglasiti na zaslišanju.

Otroka odpeljati iz države ni prava rešitev
Ob napovedi pevkine vnovične posvojitve pa se je oglasila tudi organizacija Save the Children, kjer so prepričani, da posvajanje revnih sirot ni prava rešitev - po njihovem mnenju bi morala Madonna pustiti, da za oba otroka skrbi njihova razširjena družina, ne pa, da ju odpelje iz države in iz njunega okolja.

Kot je za BBC dejal eden izmed vidnejših članov organizacije Dominic Nutt, so v organizaciji prepričani, da "ima večina teh t. i. sirot še živeče sorodnike, tudi starše, zato je bistveno, da se jih ne poskuša odpeljati iz države". Nutt še dodaja: "Namesto, da govorimo o posvojitvah kot rešitvi za te otroke, bi morali pomagati celotni skupnosti, dobrodelnim in drugim organizacijam, da bi lahko za te otroke skrbeli sami v njihovem domačem okolju."

T. K.