Lugner v družbi svoje letošnje spremljevalke Kim Kardashian, ki v naročju drži hčer North. A Avstrijec je kmalu že 'izvisel', saj ni smel s Kim v avtomobil. Foto: EPA
Lugner v družbi svoje letošnje spremljevalke Kim Kardashian, ki v naročju drži hčer North. A Avstrijec je kmalu že 'izvisel', saj ni smel s Kim v avtomobil. Foto: EPA
Kim Kardashian
Kim je ena najbolj obleganih žensk na svetu, čeprav je, roko na srce, znana zaradi ... ničesar. Foto: EPA
Dunajski operni ples
Dunajski operni ples si zaradi prestiža in udeležbe številnih zvezdnikov iz filmskega in glasbenega sveta ter politikov in gospodarstvenikov na avstrijskem programu ORF ogleda več kot milijon gledalcev. Foto: EPA

Dunaj je za tri dni postal zvezdniško mesto, s kopico fotografov in tračarskimi novicami vsakih nekaj minut. Na letališče Schwechat je namreč točno ob 16.30 s kar 13-članskim spremstvom priletela "ena in edina", starleta in zvezdnica resničnostnega šova V koraku s Kardashianovimi (Keeping Up With the Kardashians), Kim Kardashian. 33-letna lepotica, ki je z burnim zasebnim življenjem zvezda stalnica svetovnih tabloidov, bo namreč posebna gostja avstrijskega gradbenega mogotca, 81-letnega Richarda Lugnerja, na večernem "plesu vseh plesov", Opera Ballu v dunajski operni hiši.

Nič čudnega, da so avstrijski mediji že kmalu po Kiminem prihodu začeli objavljati sočne podrobnosti in zahteve ameriške gostje, ki je v Avstrijo prispela z devetmesečno hčerko North (Nori), ki jo ima z raperjem Kanyejem Westom, in z materjo ter glavo družine Kardashian, Kris Jenner. Šušlja se, da je moral Lugner svoji mični spremljevalki za družbo plačati 250.000 evrov, kar je več, kot so zahtevale njegove prejšnje gostje - Mira Sorvino, Dita von Teese, Pamela Anderson, "lomilka src" Ruby, Nicollette Sheridan, Paris Hilton ...

Čas bo imel strogo odmerjen
Ostareli bogataš je Kim s šopkom rož pričakal že na letališču, kjer je že "izposloval" prvi fototermin. Kim, oblečena v rjav plašč iz umetnega krzna in z lasmi, spetimi v rep, je v naročju ves čas držala Nori, ki je nosila prikupno rožnato jopico z ušeski. A očitno bo imel Lugner kljub mastnemu plačilu čas s Kim strogo odmerjen, saj je bila članica rodbine Kardashian takoj jasna in neizprosna - za njenega spremljevalca v avtomobilu do hotela ni bilo prostora, zahtevna pa je bila tudi glede samega prevoza. Zavrnila je namreč avtomobila chevrolet V8 in BMW in zahtevala izključno eno izmed Mercedesovih limuzin. "Jasno mi je dala vedeti, da bo najino druženje zelo omejeno, samo toliko, kot je potrebno. En ples, fotografiranje, in to je to," je dejal vidno razočarani Avstrijec, kljub temu pa jo je na letališču sprejel z velikim nasmeškom na obrazu.

Tudi voda je lahko nevarna?
"Zelo je prijetna in prijazna, vse je šlo po načrtu. Zdaj čakamo na njeno prtljago," je dejal in razkril, da bo Kim na plesu nosila toaleto črne in rožnate barve, ki jo je izdelal Ralph Luigi. "Kim je v avtomobilu prepovedala kakršen koli alkohol, le mineralno vodo v originalni embalaži, ki jo morajo ves čas paziti varnostniki. Tudi ko si bo Kim z njo postregla, morajo biti prisotni varnostniki," je dodal Lugner.

Kim se bo v četrtek udeležila novinarske konference na sedežu Lugnerjevega podjetja, sledilo bo fotografiranje in priprava na večerni galaples. Kim sicer ne bo edina Lugnerjeva gostja, saj si je mogotec kot običajno zaželel še dve "rezervi". To bosta venezuelska lepotica in mis sveta leta 2011 Ivian Sarcos in Playboyeva zajčica Cathy Schmitz.

Vsi, ki kaj štejejo, bodo tam
58. opernega plesa, enega najbolj prestižnih dogodkov dunajske elite, se bo v Dunajski državni operi udeležilo 5.150 gostov z vsega sveta. Na slavnostnem odprtju ob 22. uri bo zaplesalo 144 debitantskih parov iz 14 držav. Organizatorka opernega plesa Desiree Treichl-Stürgkh za letošnji program napoveduje prepletanje tradicije in sodobnosti. Na prireditvi bodo poleg mladih plesalcev Dunajskega državnega baleta nastopili mladi operni pevki Margarita Gritskova in Anita Hartig ter kanadski tenorist Michael Schade. Med uglednimi gosti letos pričakujejo avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, avstrijskega finančnega ministra Michaela Spindeleggerja in zveznega predsednika Heinza Fischerja, ki bo gostil nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Anana.

Klobasice ne smejo manjkati
Dunajsko državno opero bo med letošnjim plesom krasilo 50.000 rož. Za varnost gostov bo skrbelo 250 varnostnikov, za pripravo in strežbo hrane ter pijače bo odgovornih 280 zaposlenih, v osmih dvoranah pa bo goste zabavalo 120 glasbenikov. Organizatorji predvidevajo, da bodo tako kot lani na prireditvi postregli z 800 steklenicami penine in 900 steklenicami vina ter s 1.800 klobasicami, 1.000 prigrizki in 800 porcijami golaža.

Za vstopnice, ki so že zdavnaj razprodane, so gostje odšteli po 250 evrov, rezervacija mize za štiri osebe je stala še dodatnih 720 evrov, sedež v loži pa od 9.000 do 18.500 evrov. Prodaja vstopnic za prihodnje leto se začne že dan po opernem plesu, ki naj bi Dunajski državni operi prinesel 3,4 milijona evrov prihodkov.