Kraljica Sutida novembra lani. Foto: EPA
Kraljica Sutida novembra lani. Foto: EPA

Državljane upravičeno skrbi, saj 67-letni Maha Vadžiralongkorn slovi po tem, da se ženskam v njegovem življenju ne godi najbolje, ko se jih naveliča.

42-letna Sutida je bila nazadnje videna 28. decembra, ko se je začela javnost na družbenih omrežjih spraševati, kam je nato izginila, so se na uradni spletni strani tajske monarhije sicer pojavile njene fotografije, vendar so uporabniki hitro ugotovili, da so bile te prav tako posnete že lani.

Ob kraljici še uradna priležnica

Zadnji zakon tajskega kralja se je pod vprašajem znašel sredi leta 2019, ko je Maha 34-letni Sininat podelil naziv Čao Kun Pra ali plemenita kraljeva žena, ki so ga v preteklosti tajski kralji podeljevali svojim priležnicam.

Sorodna novica Tajski kralj gradi fevdalno družino: svoji priležnici nadel kraljevi naziv

Vadžiralongkorn je bil za tajskega kralja Ramo X. kronan maja tistega leta, še pred kronanjem pa je naziv kraljice podelil Sutidi, s čimer je potrdil, da sta poročena. Točnega datuma poroke palača sicer ni nikoli sporočila, znano pa je, da sta bila par že nekaj let prej, ko je bil Maha še kronski princ.

Pogrešana Sutida je nekoč delala kot stevardesa, pozneje je bila članice njegove varnostne ekipe. Neuradno naj bi se s tedanjim kronskim princem spoznala med poletom, leta 2013 se je pridružila prinčevi zasebni gardi, pozneje pa prevzela njeno vodenje. Tudi ona ima več vojaških nazivov, vključno z generalmajorko, in več vojaških odlikovanj.

Pestro zasebno življenje nedotakljivega kralja

Še pred Sutido je bil Maha že trikrat poročen. Svojo drugo ženo Sudžarini, s katero ima pet otrok, je obtožil prešuštva – skupaj z otroki je pobegnila v Združeno kraljestvo, sinovom je odvzel nazive in k sebi na Tajsko vzel le hčer. Njegova tretja žena Srirasmi je morala v hišni pripor, prav tako njeni sorodniki, zaradi obtožb, da so vpleteni v korupcijo.

Tajski kralj Rama X. je med prvim valom epidemije užival karanteno v nemškem zimskošportnem središču Garmisch-Partenkirchen, s seboj pa naj bi vzel kar 20
Tajski kralj Rama X. je med prvim valom epidemije užival karanteno v nemškem zimskošportnem središču Garmisch-Partenkirchen, s seboj pa naj bi vzel kar 20 "navadnih" priležnic. Foto: Reuters

Razjezila pa ga je tudi uradna kraljeva priležnica Sininat, le nekaj mesecev po uradnem imenovanju ji je zaradi "nezvestobe in ambicije, da zasede mesto kraljice", odvzel vse naslove, izgubila je tudi vse vojaške in druge nazive, preden ji je čez čas oprostil njeno vedenje.

Ker pa so na tajskem dvoru ob odvzemu naziva pojasnili, da je bilo krivo "koristoljubno delovanje, ki je bilo v nasprotju s kraljico Sutido", Tajci sicer upajo, da je Sutida pri Mahi še vedno dobro zapisana in da jo bodo ob njegovem boku zagledali že v naslednjih dneh, ko bodo praznovali vstop v novo leto.

Tajska kraljeva družina je z več kot 35 milijard evrov vrednim premoženjem sicer ena najbogatejših kraljevih družin na svetu, tajski kralj pa velja za božanstvo.