67-letni tajski kralj Maha Vadžiralongkorn je prevzel vodenje države po smrti svojega očeta leta 2016, kronan pa je bil šele lani. Foto: EPA
67-letni tajski kralj Maha Vadžiralongkorn je prevzel vodenje države po smrti svojega očeta leta 2016, kronan pa je bil šele lani. Foto: EPA

"Med krizo ljudje pričakujejo, da bodo njihovi voditelji solidarni in jih spodbujali. Tajskega kralja Mahe Vadžiralongkorna pa ni v njegovem kraljestvu od začetka pandemije. Karanteno preživlja v razkošnem hotelu v bavarskih Alpah," je zapisal nemški portal Deutsche Welle. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je na Tajskem z novim koronavirusom okuženih 2969 ljudi, 54 jih je umrlo.

Kralj naj bi bival v hotelu Sonnenbichal v znanem smučarskem središču Garmisch-Partenkirchnu, ki je zaprt za javnost. Kralj naj bi bil tam v spremstvu sto ljudi, med njimi 20 spremljevalk, "v hotelu pa so lahko zato, ker so homogena skupina, ki je skupaj in se ne razdružuje", piše portal. Agencija EPA, ki se sklicuje na tamkajšnje medije, medtem poroča, da naj bi bil omenjeni hotel celo njegov, saj da ima "kralj veliko naklonjenost do Bavarske".

Kot poroča EPA, naj bi bil tajski kralj Maha Vadžiralongkorn celo lastnik razkošnega hotela Sonnenbichal v Garmisch-Partenkirchnu. Foto: EPA
Kot poroča EPA, naj bi bil tajski kralj Maha Vadžiralongkorn celo lastnik razkošnega hotela Sonnenbichal v Garmisch-Partenkirchnu. Foto: EPA

Nenavaden izlet po Nemčiji

Konec marca so nemški mediji poročali, da je Vadžiralongkorn z zasebnim letalom odšel na potovanje po Nemčiji, in sicer v Hannover, Leipzig in Dresden. Kralj, ki slovi po svoji ekscentričnosti, naj bi se sploh ne izkrcal iz letala, ko je prispel na destinacijo, in se le odpeljal naprej.

Mesto kralja je zasedel po očetovi smrti 1. oktobra 2016 in bil kronan maja 2019. Vendar pa najbogatejši monarh na svetu ne hodi po očetovih stopinjah, ki so ga častili številni. 67-letnik je pogosto vpleten v škandale.

Sorodna novica Tajski kralj - najbogatejši monarh, ki ga je prepovedano obrekovati in žaliti

Za kritiko kralja zaporna kazen do 15 let

"Ravnanje kralja med pandemijo je naravnost porazno za ugled tajske monarhije," je dejal novinar in aktivist Andrew MacGregor Marshall, ki dodaja, da je kralj "težaven, sadist in avtokrat, ki ne bi smel vladati v 21. stoletju". Marshall je sicer avtor kritične knjige o tajskem kralju z naslovom Kraljestvo v krizi (A Kingdom in Crisis), izdajo te si je lahko privoščil, ker ne živi na Tajskem. Kakršna koli kritika kralja je na Tajskem kaznovana z zaporno kaznijo do 15 let. V preteklosti so bili znani primeri, ko so kakšne, predvsem mlajše pisce kritiških objav proti kralju na Facebooku zaprli.

Pozivi k odpravi kraljevine

Val razprave na družbenih medijih je sprožil izgnani zgodovinar Somsak Jeamteerasakul, ki je objavil zemljevid poti kraljevega letala in poleg v tajščini zapisal: "Zakaj sploh potrebujemo kralja?" Objava je sprožila polemiko predvsem o tem, zakaj sploh imajo na Tajskem kralja, pojavili so se celo pozivi k aboliciji. "Resnično, želim si predsednika," je zapisal neki uporabnik po poročanju DW-ja.

Tajska kraljeva družina se na incident še ni odzvala. Je pa 22. marca tajski minister za digitalne in družbene razmere Putipong Punakanta opozoril, da je na družbenih omrežjih nevarno pisati vsebino, ki ogroža nacionalno varnost. Poleg je bila fotografija roke na tipkovnici, ki ima okoli zapestja pripete lisice, čez fotografijo pa je rdeč križ.

Tajska vlada, ki jo podpira vojska, je prišla na oblast leta 2014 po poskusu udara na kralja, vojska in monarhija sta soodvisni. Neljubi kralj potrebuje vojsko in vlado za ohranitev svoje moči. Vojska pa po drugi strani potrebuje stanovitnost, ki ji jo omogoča kralj za vse življenje, ne pa politični sistem, ki ima volitve in menjajočo se oblast.