Priznanje je Angelini Jolie kraljica izročila v Buckinghamski palači. Foto: Reuters
Priznanje je Angelini Jolie kraljica izročila v Buckinghamski palači. Foto: Reuters

Kraljica je 39-letni oskarjevki ugleden naziv izročila med zasebno avdienco v Buckinghamski palači, po podelitvi pa je Joliejeva kraljici tudi predstavila moža Brada Pitta in njunih šest otrok.

Joliejeva je priznanje prejela za svoje delovanje v diplomatski službi, za usluge v britanski zunanji politiki in za svojo kampanjo proti spolnemu nasilju v vojnih območjih.

Da bo Joliejeva prejela častni plemiški naslov najvišjega reda, so sporočili junija, ko je igralka s takratnim zunanjim ministrom Williamom Haguom sopredsedovala konferenci za boj proti spolnemu nasilju v oboroženih spopadih (ESVC) v Londonu.

Večja zapuščina od igralske
Joliejeva, posebna odposlanka visokega komisarja Združenih narodov za begunce, je sicer že vrsto let dejavna na dobrodelnem področju, še posebej angažirana je pri problematiki beguncev in žensk.

Ameriški zunanji sekretar John Kerry igralko in režiserko opisuje kot "strastno in neustrašno zagovornico" ter meni, da bi njena predanost aktivizmu lahko prav mogoče pustila še večji pečat od njene uspešne filmske kariere.