Žrtve spolnega nasilja v oboroženih konfliktih so vse prepogosto tudi otroci. Foto: Reuters
Žrtve spolnega nasilja v oboroženih konfliktih so vse prepogosto tudi otroci. Foto: Reuters
London
Konferenco za boj proti spolnemu nasilju v oboroženih konfliktih sta odprla ameriška igralka Angelina Jolie in britanski zunanji minister William Hague. Foto: Reuters
Nigerija
Ena izmed odmevnejših zgodb zadnjih mesecev je bila ugrabitev 200 deklic v Nigeriji, za katero stoji teroristična skupina Boko Haram. Foto: Reuters
V Londonu o spolnem nasilju nad ženskami

Ameriška igralka, ki tokrat nastopa v vlogi posebne odposlanke visokega komisarja Združenih narodov za begunce, in britanski zunanji minister William Hague sta v Londonu odprla štiridnevno konferenco za boj proti spolnemu nasilju v oboroženih konfliktih. Konference se udeležuje več kot 1.200 predstavnikov iz 117 držav ter številnih humanitarnih organizacij in organizacij za človekove pravice, cilj srečanja pa je oblikovanje ukrepov, ki bi kaznovali odgovorne in pomagali žrtvam.

V okviru konference se bo v Londonu zvrstilo okoli 150 dogodkov, med pomembnejšimi pa gre omeniti ministrsko srečanje o Nigeriji, ki ga bo v četrtek gostil Hague, govorili pa bodo predvsem o teroristični skupini Boko Haram, ki je pred dvema mesecema ugrabila več kot sto deklic. Konferenca se bo končala v petek, ko bosta udeležence prek videokonference nagovorila ameriški zunanji minister Kerry in generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun.

Jolie: Treba je prekiniti kulturo nekaznovanja
V svojem otvoritvenem govoru je Angelina Jolie poudarila, da je potrebna politična volja, da spolno nasilje obravnavamo kot prioriteto in prekinemo kulturo nekaznovanja. "Mit je, da je posilstvo neločljiv del konflikta. Je orožje, ki je usmerjeno proti civilistom z namenom mučenja in ponižanja ljudi, zelo pogosto tudi mlajših otrok," je povedala Joliejeva.

"Videti moramo resno zavzetost in kaznovati najhujše storilce ter najti ustrezno zaščito za najranljivejše ljudi in najranljivejše države," je še dodala ameriška igralka, ki se z dobrodelnostjo ukvarja že od leta 2001, ko je kot posebna odposlanka Združenih narodov prvič odpotovala v Sierro Leone in na lastne oči videla vpliv več let trajajoče državljanske vojne, kjer je bilo posiljenih najmanj 60.000 žensk.

Dodala je, da se preživelim ni treba sramovati, in povedala, da sta z britanskim ministrom pred začetkom konference govorila o žrtvi iz Bosne in Hercegovine, ki jo je še vedno preveč sram, da bi sinu povedala, da je bila med vojno v BiH-u posiljena. "To je dan zanjo," je poudarila Joliejeva in dodala, da gre za vrh brez primere.

"Spolno nasilje je največji zločin 20. in 21. stoletja"
William Hague je v svojem nagovoru povedal, da je cilj srečanja oblikovanje protokola, ki bi določil mednarodne standarde pri dokumentiranju napadov in kaznovanju spolnih zločinov v vojnah. "Spolno nasilje v oboroženih konfliktih je eden največjih množičnih zločinov 20. in 21. stoletja," je dejal Hague. "V številkah je moč in če se združimo v tem cilju, lahko ustvarimo edinstveno priložnost in ustavimo to grozljivo zlorabo," je še dodal Hague in razkril, da bo britanska vlada za pomoč žrtvam spolnega nasilja namenila 10 milijonov dolarjev.

Liesl Gerntholtz iz človekoljubne organizacije Human Rights Watch je opozorila, da med žrtvami prevladujejo ženske, a da obstajajo tudi dokazi, da so žrtve spolnega nasilja v oboroženih konfliktih tudi moški. Povedala je, da so tovrstne primere zaznali v Libiji in Siriji, večinoma pa so moške zlorabili, ko so bili v ujetništvu.

Vrh ob številnih nasilnih incidentih proti ženskam
Omenjeni vrh je rezultat dvoletnih prizadevanj Hagua in Joliejeve za organizacijo konference, prihaja pa v času serije nasilnih incidentov proti ženskam, ki bi še lahko okrepili prizadevanja za ukrepanje, med njimi ugrabitev 200 nigerijskih deklic, kamenjanje noseče ženske v Pakistanu do smrti in posilstva ter umorov dveh mladoletnih deklic v Indiji.

Lani sta Hague in Joliejeva, ki sta se v času priprav srečala tudi s številnimi žrtvami posilstev v vojnah v BiH-u in v DR Kongo, oblikovala deklaracijo, ki jo je podpisalo že 150 držav, kjer so se zavezale, da bodo prekinile politiko nekaznovanja in zagotovile pravico in varnost za žrtve.

V Londonu o spolnem nasilju nad ženskami