Liz Taylor se je leta 2009 v javnosti pokazala na pogrebu prijatelja Michaela Jacksona. Foto: EPA
Liz Taylor se je leta 2009 v javnosti pokazala na pogrebu prijatelja Michaela Jacksona. Foto: EPA
Liz Taylor, ena največjih zvezdnic svoje generacije, je za serijo portretov, naslovljenih Liz, navdahnila glasnika poparta Andyja Warhola. Danes te slike dosegajo večdesetmilijonske vsote v evrih. Foto: EPA

Njena predstavnica Sally Morrison je sporočila, da so oskarjevko sprejeli v losangeleški klinični center Cedars-Sinai, in dodala, da ni znano, kako dolgo bo Liz v bolnišnici. Pravi, da družina Taylorjeve ceni podporo oboževalcev, a hkrati prosi za spoštovanje zasebnosti, da bodo zdravniki lahko dobro opravljali svoje delo.

Borka proti aidsu
Taylorjeva bi se morala v sredo udeležiti dobrodelne prireditve organizacije amfAR v New Yorku, kjer naj bi ji podelili nagrado za dolgoletno prizadevanje pri zbiranju sredstev za raziskovanje aidsa. Takšni priznanji sta na galadogodku dobila tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton n modna oblikovalka Diane von Furstenberg.

A Liz na podelitev ni bilo, zato je nagrado v njenem imenu prejel pevec Elton John in zbranim posredoval njeno sporočilo: "Tam sem v duhu in se vam pridružujem pri priklonu drugim nagrajencem in vsem izjemnim vodjem. Navdihujejo me njihovi zgledi, navdušuje njihova vizija, pogum mi vlivata njihovo sočutje in ljubezen. Zato jih imam rada."

Osemkrat pred oltar
Elizabeth Taylor, ki je v svoji dolgi karieri igrala v več kot 50 filmih, je oskarja prejela za nastopa v filmih Butterfield 8 (1960) in Kdo se boji Virginie Woolf? (1966).

A prav tako kot po igralskih talentih slovi po številnih zakonih - bila je poročena kar osemkrat, od tega dvakrat s stanovskim kolegom Richardom Burtonom -, pa tudi po dolgoletnem boju z mamili, nihanju telesne teže in zdravstvenih težavah.

Pljučnica, kolki, tumor ...
Več kot 20-krat je bila operirana, dvakrat je skoraj umrla zaradi pljučnice (prvič že leta 1961), zaradi drugih težav z dihali je bila leta 1992 več tednov prikovana na posteljo. V letih 1994 in 1995 so ji operirali oba kolka. Leta 1997 so ji odstranili benigni tumor na možganih.

Leta 2004 so Taylorjevi zdravniki postavili diagnozo kongestivnega srčnega popuščanja, ki jo je skupaj z zlomi kosti in učinki skolioze spet prikovalo na bolniško posteljo. Zadnja leta se v javnosti pojavlja na invalidskem vozičku.