Nad Madonno je bila 60.000-glava množica sprva navdušena ... Foto: EPA
Nad Madonno je bila 60.000-glava množica sprva navdušena ... Foto: EPA
Madonna, Bukarešta
... na neodobravanje množice pa je naletela, ko je spregovorila o diskriminaciji Romov. Foto: EPA

Kraljica popa, ki koncertira s skupino romskih glasbenikov, je v Bukarešti sprva požela veliko navdušenje oboževalcev. Vse pa se je spremenilo, ko je zvezdnica med dveurnim koncertom spregovorila o predsodkih in diskriminaciji Romov.

"Opazila sem, da so tako Romuni kot Romi v vzhodni Evropi diskriminirani, kar me zelo žalosti," je dejala pevka in med 60.000 zbranimi vzbudila neodobravanje ter glasne vzklike. Nekaj več navdušenja pa je bila vendarle deležna z nadaljevanjem svojih misli. "Ne verjamemo v diskriminacijo ... Verjamemo v svobodo in enake pravice za vse."

Pevka je glasne "buuuje" preslišala in nemoteno nadaljevala koncert. Njena predstavnica Liz Rosenberg pa je dejala, da so Madonnine besede naletele na mešani odziv, tako neodobravanje kot odobravanje. "Madonna je na turneji s fenomenalno skupino romskih glasbenikov, zaradi katerih se je začela zavedati predsodkov in diskriminacije, ki so jim Romi izpostavljeni v številnih državah. Zaradi tega je pač čutila, da mora nekaj povedati na to temo. Nadaljnjih komentarjev pa ne bo dajala," je v imenu kraljice popa povedala Rosenbergova.

Romi najbolj diskriminirani v Evropi
V Romuniji živi največji delež romskega prebivalstva v vzhodni Evropi. Po uradnih podatkih naj bi v Romuniji živelo 500.000 Romov, neuradno pa okoli dva milijona. Po mnenju aktivistov za človekove pravice pa so te v južni in vzhodni Evropi največkrat kratene prav njim. Glede na poročilo Evropske unije je bil vsak drugi Rom (od 12 milijonov Romov, kolikor jih živi v Evropi) vsaj enkrat žrtev diskriminacije.