Vsi štirje člani zasedbe Arctic Monkeys so med grešniki. Foto: EPA
Vsi štirje člani zasedbe Arctic Monkeys so med grešniki. Foto: EPA

"Ne uporablja večjih kreditnih kartic / dvomim, da je za račune / ni ravno najbolj zakonito" - besedilo njihove uspešnice When the Sun Goes Down, ki je bilo med najbolj citiranimi na družbenih omrežjih v povezavi z novico.

Britanski glasbeni težkokategorniki bi si verjetno lahko privoščili plačilo davkov, a so se, tako kot še nekateri drugi njihovi cehovski kolegi, raje zatekli k obsežnim shemam za utajo davkov in tako utajili več kot milijon funtov. V sredo javno objavljeni seznam je razkril 33.000 Britancev, ki so svoje zaslužke prelili v take sheme, pri tem pa britansko davčno blagajno oškodovali za 5,1 milijarde funtov.

Med imeni iz sveta zabave najdemo poleg vseh štirih članov Arctic Monkeys še Georgea Michaela, veteranskega igralca Michaela Caina, člana skupine Take That Garyja Barlowa in popzvezdnico Katie Meluo. Ti so med 1.600 posamezniki, ki so uporabljali 1,2 milijarde funtov težko shemo za utajo davkov Liberty, tej pa je zdaj na prste stopil britanski davčni urad HMRC.

Grožnja s tožbami
V prihodnjih dneh bodo vsem vlagateljem v Liberty razposlali pisne zahtevke za velikanske vsote denarja.

"Če ne plačajo, bomo sprožili pravne postopke. Če se ne bomo dogovorili, lahko tudi zasežemo njihovo premoženje. Imamo pooblastila, da storimo točno to, ne da bi šli na sodišče," je povedal predstavnik HMRC-ja.

Predstavniki Melue so ob tem sporočili, da je pevka že v celoti vrnila dolg, potem ko je ugotovila, da sodeluje v davčnoutajevalski shemi.