Lindsey Vonn si želi v poslovne vode. Foto: AP
Lindsey Vonn si želi v poslovne vode. Foto: AP

"Naslednji cilj: zavzeti svet," je dejala Vonnova, ko je dan pred njeno zadnjo tekmo z novinarji govorila o svojih načrtih za prihodnost. Eno je zagotovo: o Vonnovi bomo še slišali.

V nedeljo bo Američanka odpeljala svojo zadnjo tekmo, smuk na svetovnem prvenstvu v Areju. Foto: Reuters
V nedeljo bo Američanka odpeljala svojo zadnjo tekmo, smuk na svetovnem prvenstvu v Areju. Foto: Reuters

"Sem zagnana oseba," je povedala Američanka, ki ima na Instagramu 1,6 milijona sledilcev, na vrhuncu svoje kariere leta 2013 pa je bila težka tri milijone dolarjev.

"Zagotovo ne bom ležala na kavču in mencala s prsti. To bi bilo dolgočasno. Moraš se nenehno priganjati, potiskati svoje meje."

To je veteranska smučarka počela vso svojo bogato kariero, vključno na torkovi superveleslalomski tekmi na svetovnem prvenstvu v Areju, na kateri je grdo padla, na kar je zbrane novinarje opominjala tudi velika modrica okoli njenega desnega očesa.

"Skrivni" projekt

Kakšni točno so novi izzivi, ki si jih zdaj postavlja Vonnova? Pravi, da bo vzpostavila svoj lasten posel, ki zajema "nov projekt", katerega podrobnosti pa še ne želi razkriti. Se pa je lani udeležila štiridnevnega tečaja na Harvardovi poslovni šoli, kar je že bil neki znak glede njenih namer po upokojitvi.

Bo šla v filmske vode? Blišča in rdečih preprog je vajena. Foto: AP
Bo šla v filmske vode? Blišča in rdečih preprog je vajena. Foto: AP

"Upam, da bodo nekega dne rekli, dobro, v preteklosti je bila smučarka, zdaj pa je uspešna poslovna ženska," pravi.

To bi bil lep uspeh za Vonnovo, ki je svoj čas dejala zase, da je zelo nesamozavestna glede svoje ravni izobrazbe, saj ni nikdar obiskovala univerze. Ko je bila stara 12 let, se je njena družina preselila iz Minnesote v Vail, da bi tam trenirala smučanje, srednjo šolo pa je opravljala dopisno.

Mikajo jo filmi

Vonnovo mika tudi filmski svet – tako pred kamero kot igralka kot za njo kot izvršna producentka.

Nekaj malega izkušenj že ima, saj je nastopila kot statistka v eni svojih najljubših serij, Zakon in red, decembra pa lansirala svoj lastni kanal na YouTubu, LVTV, na katerem tedensko objavlja vse od nasvetov za zdravje in kondicijo do kuhanja.

Smučarska zvezdnica pravi, da materinstvo trenutno ni njena prva prioriteta, da pa zagotovo namerava na neki točki imeti otroke. In če njen fant, hokejski igralec P. K. Subban, tega ni vedel, ve zdaj.

Želi si otrok

Na tiskovni konferenci po superveleslalomu je Vonnova na mizo postavila svoj mobilni telefon in poklicala Subbana, da je lahko še on poslušal.

Da si želi otrok, je na tiskovni konferenci izvedel tudi njen fant P. K. Subban, ko ga je poklicala po telefonu. Foto: Reuters
Da si želi otrok, je na tiskovni konferenci izvedel tudi njen fant P. K. Subban, ko ga je poklicala po telefonu. Foto: Reuters

"Počakajte, moram se prepričati, da moj fant to sliši," je dejala Vonnova in si pred sabo namestila telefon. "Da, seveda, rada bi imela otroke. Stara sem 34, tako da prav dolgo ne morem več čakati," je dejala in sugestivno pogledala naravnost v slušalko. "Veste/veš, kaj pravim."

Kot je dejala, je eden izmed razlogov, zakaj se je odločila za slovo, da si ne želi svojega telesa še bolj poškodovati, do točke, ko ne bi mogla smučati z lastnimi otroki. In po nedeljskem smuku bo svetu športa v celoti pomahala v slovo. Niti trenirati ne namerava.

"Še vedno si želim biti tu in tekmovati. Sprejela sem, da ne morem, a še vedno je to moja želja. In če bi bila še naprej vpletena v smučanje, mislim, da bi me to samo še bolj žalostilo. Potrebujem premor. Morda pa lahko čez nekaj časa, ko bom starejša, takrat nekako spet najdem pot nazaj," pojasnjuje.

Vonnova namerava tudi naprej dejavno zastopati vse svoje pokrovitelje in skrbeti za svojo dobrodelno organizacijo, a njen prvi postanek po vrnitvi v ZDA bo bolnišnica, saj gre še na sedmo operacijo kolena, potem ko si je novembra strgala vez.

In med rehabilitacijo bo imela dovolj časa, da razmisli, kako se namerava lotiti prihodnjega obdobja v svojem življenju. "Moja glava je še vedno na mestu. To je vse, kar na tej točki potrebujem."