Družina Reeve Steenkamp je odobrila predvajanje resničnostnega šova. Foto: EPA
Družina Reeve Steenkamp je odobrila predvajanje resničnostnega šova. Foto: EPA
Reeva Steenkamp in Oscar Pistorius
S Steenkampovo, diplomirano pravnico, uveljavljeno manekenko in veliko aktivistko proti nasilju nad ženskami, je bil Pistorius šele od novembra lani. Foto: Reuters
Oscar Pistorius
Aretacija slavnega športnika je nedvomno najbolj pretresla Južno Afriko, kjer ima Pistorius status skoraj narodnega heroja, simbol zmage človeške moči nad telesnimi hibami (Pistorius je bil rojen brez obeh piščali, zato so mu še pred prvim rojstnim dnem obe nogi amputirali). Širša javnost je "Blade Runnerja", kot je njegov vzdevek, dodobra spoznala med olimpijskimi igrami v Londonu, na katerih je šprinter kot prvi v zgodovini nastopil tako na glavnih igrah kot na paraolimpijskih igrah. Foto: EPA

Čeprav je predvajanje resničnostnega šova Tropika Island of Treasure bilo postavljeno pod vprašaj, se je uprava televizijske postaje SABC odločila, da danes začne predvajati šov, in to le dva dneva po umoru manekenke.

"Ta odločitev ni bila lahka. Stojimo ob strani njeni družini in globoko smo užaloščeni zaradi te velike tragedije. Po tehtnem premisleku smo se odločili, da bomo šov predvajali," je izjavila producentka šova Samantha Moon za britanski BBC in dodala, da so odločitev o predvajanju sprejeli šele po tem, ko so se posvetovali z Reevino družino.

Moonova je dodala, da odločitev, da se oddaja vseeno predvaja, nima nikakršne povezave z gledanostjo. "Odločitev smo sprejeli po posvetovanju z njeno družino in zaradi občutka, da gre za čudovito žensko, ki ni bila dovolj prisotna v javnosti tudi, ko ni šlo le za delo, po katerem je bila najbolj znana ... zaradi manekenstva. Z oddajo so želeli pokazati, da je Reeva bila več kot lepo dekle v bikiniju - bila je močna, zabavna, ljubka in lepa."

Reevina sestrična Sharon Steenkamp je obrazložila, da družina ni želela preprečiti predvajanja šova, saj so bile "ene izmed njenih zadnjih besed, ki nam jih je izrekla, da naj jo gledamo v šovu".

Južnoafriška kritičarka Thinus Ferreira meni, da je na odločitev zelo vplival komercialen uspeh. Resničnostni šov naj bi si ogledalo veliko več kot tri milijone ljudi, kot so sprva napovedovali.

"Lepotica z možgani"
Šov Tropika Island of Treasure poteka na Jamajki, sedem južnoafriških zvezdnikov pa se bori za nagrado v vrednosti milijon afriških randov. Na tropskem otoku zaklada se bodo poklonili tudi tragično umrli manekenki, ki jo njena agentka, prijatelji in znanci opisujejo kot "najprijaznejšega angela na Zemlji", kot "lepotico z možgani" in kot izjemno žensko, ki jo je bila sama dobrota in je imela krasen smisel za humor.

Tragično valentinovo
Naj spomnimo: policija je v zgodnjih četrtkovih urah prejela klic, v Pistoriusovi hiši pa našla štirikrat ustreljeno 29-letno žensko. Žrtev je bila ustreljena v roko, prsni koš in glavo in je umrla takoj. Policija je na prizorišču našla pištolo in odvedla pretresenega Pistoriusa. Po prvih navedbah južnoafriških medijev naj bi šlo za ponesrečeno valentinovo presenečenje - Steenkampova, ki se je še pred nekaj urami na Twitterju veselila prihajajočega dneva zaljubljencev, naj bi želela svojega fanta presenetiti, zato naj bi se vtihotapila v hišo, a jo je on zamenjal za vlomilca in ubil. Pistorius sicer nikdar ni skrival, da spi z orožjem ob postelji.

A policija je te navedbe pozneje odločno zanikala, češ da oni o tem prav nič ne vedo in da so jih poklicali sosedje, potem ko so tik pred streli slišali glasno prerekanje in kričanje. Poleg tega Pistorius ni bil tako nedolžen, saj je v preteklosti zaradi izbuhov nasilja nad prejšnjimi partnericami že imel težave z oblastmi.