Heath Ledger je iz igralskih želel zapluti v režiserske in gostinske vode. Prvega filma ni dočakal, prav tako ne odprtja svojega lokala. Foto:
Heath Ledger je iz igralskih želel zapluti v režiserske in gostinske vode. Prvega filma ni dočakal, prav tako ne odprtja svojega lokala. Foto:
Five Leaves
Masivna železna vrata (levo) in leseno-jeklena notranja oprema bara (desno).

Zvezdniki namreč radi investirajo v različne bare, restavracije in lokale. Tako se lahko najeste južnjaške hrane v newyorški restavraciji Justina Timberlaka, karibske v losangeleški restavraciji Jennifer Lopez ali pa azijske v pariški restavraciji v lasti Johnnyja Deppa in Seana Penna.
Atmosfera avstralsko-kalifornijska

Pokojni Ledger je imel pred smrtjo vizijo bara v Brooklynu, kjer je živel s svojo partnerko Michelle Williams in hčerko Matildo, in je zato v Five Leaves (Pet listov) tudi investiral. Rezultat je sproščena kalifornijsko-avstralsko obarvana kavarna in bar z ostrigami s prigrizki z zelenjavne tržnice.
Kritik je za spletno stran UrbanDaddy.com zapisal, da je bar s svojimi jeklenimi lestenci in žično konstrukcijo videti kot neke vrste laboratorij in da spominja na "bar, ki bi ga Thomas Edison (izumitelj žarnice, op. a.) zgradil za svoje kolege".
Ime po samomorilskem folk pevcu
Do stranišča, denimo, vodijo masivna vrata, na las podobna tistim, ki so jih v 20. letih prejšnjega stoletja uporabljali za kotlovnice. In kaj je na jedilniku bara, poimenovanega po albumu Nicka Draka, Ledgerjevega najljubšega pevca, ki je pri 24 naredil samomor? Na lističe narezane redkve na toastu z maslom iz kmetije Evans.
V avstralskem Perthu rojen Ledger je januarja umrl zaradi nesrečne mešanice zdravil na recept. Star je bil 28 let, Williamsova in danes 3-letna Matilda pa še vedno živita v družinski hiši v Brooklynu.

K. S.
Sledi pregled nekaj najbolj slovitih lokalov, v lasti hollywoodskih zvezdnikov.

Justin Timberlake: Southern Hospitality, New York - V Mephisu (Tennessee) rojen Justin je ponosen južnjak, zato ni nič čudnega, da si je za temo svoje restavracije izbral prav ameriški jug. Southern Hospitality je ime lokala, ki se je odprl julija letos na ugledni newyorški Upper East Side. Gre za trendovski lokal s pristno in cenovno dostopno južnjaško hrano. A v restavraciji ne pričakujte navala zvezdnikov - če bi pevec hotel ustanoviti pravo zbirališče slavnih in bogatih, bi si izbral lokacijo bolj v središču mesta.
Sandra Bullock: Bess, Austin - V Teksasu vzgojena in živeča Sandra Bullock je pred skoraj letom v Austinu (Teksas) odprla restavracijo Bess. Nameščena je v živahnem zgodovinskem mestnem centru. Ta tradicionalni bistro je idealen za kosilo, večerjo ali celo poslovni sestanek. Hrana je cenovno dostopna, v Bessu pa lahko občasno vidite tudi kakšnega zvezdnika - Sandra se oglasi pogosto, prav tako tudi igralec Dennis Quaid.
Jennifer Lopez: Madre's, Pasadena - Gurmani, ki jih zanese v Los Angeles, naj v Madre's ne pričakujejo prvovrstnega kubanskega kulinaričnega doživetja. Ocenjevalec slovitega Zagata Merrill Shindler tako restavracijo Jennifer Lopez primerja z njenimi filmi. 'Lokal je kot njena kariera. Veliko blišča in malo vsebine.' Avč. Najboljša jed na latinsko-kubansko navdihnjenem jedilniku: 'Svinjina, če imate to srečo, da je ne dobite preveč skuhane.'
Ashton Kutcher: Dolce, Los Angeles - Nekdaj vroč Dolce, italijanska restavracija v lasti zmagovalca Big Brotherja Mika Malina in igralca Ashtona Kutcherja, ni več trendovska, a še vedno se solidno drži. 'V Dolceju imate občutek restavracije lanskega leta,' piše Shindler. 'A Dolce ima italijansko hrano, ki presega pričakovanja.'
Wilmer Valderrama: Ketchup, West Hollywood - Najnovejši zvezdniški lokal, prav tako pod okriljem skupine Dolce, je Ketchup igralca Wilmerja Valderrame (Serija Oh, ta sedemdeseta). 'Kečap' najdete v središču trendovskega Sunset Stripa v zahodnem Hollywoodu. 'Lokacija je prvovrstna, nedaleč od House of Blues in z dobrim razgledom na mesto,' poroča Shindler. Kar pa se tiče hrane, gre za dobro staro ameriško klasiko - burgerji, pomfrit in mac n' cheese, a po zasoljenih cenah. Strokovnjaki pravijo, da rdeč tematski dekor in 'kulski' obiskovalci delajo Ketchup za obvezni postanek tako turistov kot tudi lokalnih prebivalcev.
Sean Penn, Johnny Depp, John Malkovich in Mick Hucknall: Le Man Ray, Pariz - Ta restavracija, postavljena v starem kinu blizu Elizejskih poljan, se je odprla z velikim pompom pred sedmimi leti. Man Ray je kot ustvarjen za elito. Lastniki so navsezadnje le Johnny Depp, John Malkovich, Sean Penn in Mick Hucknall (Simply Red), okrasje psevdo-nouveau-azijsko v kombinaciji z bordelskim šikom, vse skupaj pa je narejeno v presežnikih. V Le Man Ray lahko jeste sedem dni na teden, pijete do 2. ure zjutraj (razen ob petkih, ko je bar odprt do zore), ob večerih pa tu igrajo jazz v živo.
Eva Longoria: Beso, Los Angeles - Zvezdnica Razočaranih gospodinj Eva Longoria je svojo restavracijo odprla letos, naravnost na Hollywoodskem bulvarju in pločniku slavnih (med zvezdama Elizabeth Taylor in Lassie). Odprtja Besa (poljub po špansko), restavracije z latinskoameriškim pridihom, so se udeležili praktično vsi Evini soigralci iz Gospodinj, o lokaciji pa gospa Tony Parker pravi, da je idealna, saj se lahko, glede na to, da živi le par korakov stran, vsak večer sprehodi do svojega lokala.
Kevin Costner: Clubhouse, Costa Mesa (Kalifornija) - Kevin Costner se je ob ločitvi od žene Cindy sicer moral odreči svoji ljubljeni restavraciji Twin Palms, a to igralca ni odvrnilo, da ne bi srečo poizkusil v drugo, tokrat z igralcem Robertom Wagnerjem ter golf legendama Jackom Nicklausom in Fredom Couplsom kot solastniki. Clubhouse ima tudi za temo golf, ideja pa je preprosta: elitni kantriklubi ponujajo golfistom eleganco in ekskluzivnost, a ker za članstvo zaračunavajo okoli 50.000 dolarjev, navadni smrtniki le redko dobi priložnost za obisk enega od takih klubov. Nič več. V Clubhouse so namreč poizkušali reproducirati enak prestižni življenjski slog, a dostopen tudi množicam. Zato, če ste kje v južni Kaliforniji, si le privoščite slog milijonarjev: marmornata tla, vrata iz mahagonija, žametne zavese, celo borzna štoparica tiktaka na vrhu elegantnega bara.
Dan Aykroyd: The House of Blues, Los Angeles - To legendarno restavracijo/klub/gledališče, ki lahko namesti tisoč ljudi, je leta 1994 odprl igralec Dan Aykroyd, ki je igral v filmu The Blues Brothers. Med investitorji so še igralci Jim Belushi (katerega pokojni brat John je sestavljal drugo polovico Blues bratov), rockerji Aerosmith, pevec Isaac Hayes, komik George Wendt in voditelj David Letterman. Številni med temi so nastopili tudi na odprtju Hose of Bluesa. Lokal, ki spominja na ogromno podrtijo, stoji v samem osrčju Sunset Stripa, njegov videz pa so navdihnile stare predelovalnice bombaža v Misisipiju. Lastniki so z juga celo pripeljali valovito pločevino predelovalnice gina, pod oder pa natresli pristno misisipijevsko blato. Ni treba posebej poudarjati, da je glasba tu prvovrstna in nikakor ni omejena zgolj na blues, saj tu potekajo živi nastopi kantri, rock in pop skupin.
Chris Noth: Cutting Room, New York - Kot prava 'Živina' je zvezdnik Seksa v mestu Chris Noth v New Yorku odprl svoj bar. Nočni klub je opremljen z barom iz mahagonija, usnjenimi kavči in lesketajočimi se lestenci. Oboževalci Seksa sicer ne bodo deležni gospoda Živine osebno za pultom, lahko pa vedno pričakujete postrežbo ameriškega jedilnika do polnoči in žive nastope bues, džez, folk in svetovne glasbe ter burlesk.
Jay-Z: 40/40, New York - Vse na Jay-Z-jevem lokalu je 'kul': elegantni LCD-televizorji, tla iz sivega italijanskega marmorja, s stropa viseči naslonjači. Na žalost se lahko klub iz 'kulskega' hitro spremeni v hladnega in sterilnega, kadar 40/40 ni posebej obljuden. V drugem nadstropju je še dodatni bar in nekaj izjemnih VIP-sob. Tu ne pričakujte arašidov in cenenega piva, lahko pa se mastite z okusnimi perutničkami. 40/40 nosi ime po igralcih baseballa, ki so dosegli 40 'home runov' in 40 'baz' v eni sezoni, privlači pa profesionalce, ki obožujejo šport in Jay-Z-ja. Pijače je na pretek, še posebej slastna pa sta koktejla Alize sunrise in Peaches and Berries. Glede glasbe verjetno ni treba posebej poudarjati, da v hip-hop mešanici pričakujte veliko Jay-Z-ja in Beyonce.
Robert De Niro: Tribeca Grill, New York - Tu se ustavijo športni zvezdniki po tekmi v Madison Gardnu. Igralci iz soseščine, kot denimo Harvey Keitel, so stalni obiskovalci. In vsi od igralca Billa Murrayja do baletnika Mikhaila Barišnikova so soinvestitorji. Oljne slike očeta Roberta De Nira visijo na opečnatih stenah, ki dajejo skupaj s stropom iz lesenih tramov videz skladišča. Glavni kuhar Stephen Lewandowski pripravlja gurmanske jedi, kot je denimo jagnje v zeliščni skorji z metinimi paradižniki in v ponvi pečena škarpena s popečeno zelenjavno rižoto.
Danny DeVito: South Beach, Miami - Za svoj prvi izlet v kulinarični svet se je Danny Devito povezal s priznanim Davidom Manerom in podjetnikom Michaelom Brauserjem ter odprl tradicionalno italijansko gostilno na prometnem Ocean Driveu v srcu Miamija. Dekor so navdihnile barve italijanske zastave: krvavo rdeči beneški lestenci, biserno beli usnjeni kavči in stene barve vokada. Ob vsem tem pa še oknice iz temnega figovega lesa in tla iz ladijskega poda. Na terasi se lahko sproščate v ogromnih naslonjačih in zračnih kabanah, ki s svojo zaveso ponujajo vso zasebnost, ki si jo želite. Specialiteta? Kobe Flight: Devito's Global Wagyu Trio, ki sestavlja prvovrstne zrezke iz Japonske, Avstralije in ZDA.